nieuws

Wassen zonder water; de toekomst in de ouderenzorg?

Mens & Gedrag

Ouderen die gewassen worden met wergwerpdoekjes in plaats van water; het gebeurt steeds vaker in de zorg. De vraag is wat ouderen en verzorgers ervan vinden.

Wassen zonder water; de toekomst in de ouderenzorg?

61 procent van de verzorgers vindt het geen probleem als wassen met wergwerpdoekjes de norm zou worden. Dat blijkt althans uit een onderzoek van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Wel zegt 74 procent dat cliënten moeten kunnen kiezen tussen wassen met en wassen zonder water.

En een douche in de autowasstraat, is dat een goed idee?

Schoon

Cliënten in het onderzoek zeggen geen verschil te merken met het traditionele wassen. 94 procent gaf aan zich goed of voldoende schoon te voelen na een wasbeurt zonder water. Cliënten beoordeelden de ‘droge’ methode met het rapportcijfer 7,1.
Onderzoekers van het Radboudumc volgden het wassen van ouderen op ruim vijftig verpleeghuisafdelingen.

Wassen

Het zogenaamde wassen zonder water is controversieel in de zorg. Sommigen zien de methode als doorgedraaide efficiëntie. Volgens de onderzoekers is de kostenbesparing echter nihil. Veilig voor de huid is het wel, al is het van belang goed te kijken naar de kwaliteit van de producten. De langetermijneffecten van wassen zonder water op de huid is niet onderzocht. Een dergelijk onderzoek is wel nodig, zeggen de onderzoekers.

Lees hier het volledige onderzoeksrapport.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels