nieuws

Ouderenbond: Sleutelkluisjes onveilig

Mens & Gedrag

Het sluitelkluisje dat gebruikt wordt om de mantelzorgers en de thuiszorg binnen te laten bij ouderen die zelf de voordeur niet kunnen openen, blijkt onveilig. De kluisjes zijn gemakkelijk te forceren door een inbreker. Afgelopen jaar is in minstens 200 gevallen de toegang tot een woning verkregen door de kluis te forceren.

Ouderenbond: Sleutelkluisjes onveilig

Sleutelkluisjes zijn bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig wonen, maar moeite hebben om (snel) de deur te kunnen openen voor mantelzorgers of de thuiszorg. De sleutelkluis geeft deze hulpverleners de gelegenheid om zelf de voordeursleutel te gebruiken na het intoetsen van een code.

Sleutelkluisjes

Maar niet alle sleutelkluisjes zijn even veilig. Een groot deel van het aanbod heeft een beperkte mate van inbraakwerendheid. Afgelopen jaar is in minstens 200 gevallen ingebroken in een woning door de sleutelkluis te forceren. Dit aantal neemt alleen maar toe. Recente cijfers geven aan dat in Gelderland de laatste maanden 30 inbraken of pogingen gedaan zijn.

Breekijzergeweld

De Unie KBO adviseert om alleen geteste en goedgekeurde kluizen te gebruiken. Goedgekeurde sleutelkluizen zijn voorzien van één of twee sterren. De eerste gradatie staat garant voor minimaal 3 minuten afschermen van de sleutel bij gebruik van licht inbrekersgereedschap en de categorie die twee sterren heeft behaald is minimaal 5 minuten bestand tegen breekijzergeweld.

Tips

Andere tips van de ouderenbond:

  • Probeer allereerst om een sleutelkluisje te vermijden. Kijk naar een andere technische oplossing (deur openen op afstand, onder regie van de bewoner).
  • Pas alleen een kluis toe die het Politiekeurmerk Veilig wonen en het SKG-keurmerk heeft.
  • Kijk of er meer mogelijk is in de beveiliging van het kastje zelf; bijvoorbeeld verlichting, camera op het kastje gericht, melding dat het kastje wordt geopend op de mobiele telefoon van de bewoner zelf, mantelzorger, beveiligingsdienst en/of thuiszorgorganisatie.

Klik hier om een video van de NOS te bekijken over een mogelijke oplossing voor onveilige sleutelkluisjes

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels