nieuws

Patiënt in laatste levensfase vaak onnodig opgenomen

Mens & Gedrag

Een bezoek aan of verblijf in het ziekenhuis is voor niemand prettig. Als het dan ook nog onnodig blijkt te zijn, is dat natuurlijk ontzettend frustrerend.

Patiënt in laatste levensfase vaak onnodig opgenomen

In hun laatste drie levensmaanden worden mensen vaak in het ziekenhuis opgenomen terwijl dat lang niet altijd nodig is. Volgens huisartsen had een kwart van de opnames kunnen worden voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Ria de Korte-Verhoef, die binnenkort promoveert aan het VU medisch centrum in Amsterdam, schrijft dagblad Trouw.

Lees ook: Kwetsbare ouderen onnodig naar het ziekenhuis

Ziekbed

Ongeveer de helft van de mensen die na een lang ziekbed overlijden, belandt vlak daarvoor in een ziekenhuis. Een derde sterft er ook. Benauwdheid, misselijkheid, braken en pijn op de borst zijn de voornaamste redenen voor opname van deze patiënten. Daar krijgen ze vaak nieuwe medicijnen of een infuus toegediend, een handeling die de huisarts ook thuis kan verrichten.

Goedkoper

Behandeling door de huisarts is goedkoper dan ziekenhuiszorg. Patiënten en hun familie vinden het ziekenhuis ook minder prettig dan hun eigen omgeving.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels