nieuws

Thuis wonen voor veel dementerenden niet veilig

Mens & Gedrag

Ouderen blijven steeds vaker thuiswonen. Maar voor dementerenden levert dat vaak gevaarlijke situaties op, zegt Alzheimer Nederland.

Thuis wonen voor veel dementerenden niet veilig

Bedorven eten, vallen en inname van verkeerde medicijnen; thuiswonende ouderen met dementie lopen tegen allerlei problemen aan.

Lees ook: Veel mis in de thuiszorg

Gevaren

Driekwart van hun mantelzorgers meldt valincidenten, verkeerde inname van medicijnen, gevaren met elektrische apparaten, verbranding en eten van bedorven voedsel. Dat blijkt uit de peiling ‘Onveilige situaties thuis en buitenhuis’ van Alzheimer Nederland, schrijft De Telegraaf.

In de peiling zijn 700 mantelzorgers ondervraagd. Zij geven verder aan dat één op de vijf dementerenden zeker één keer per maand buitenshuis verdwaalt.

Belasting

De cijfers bevestigen volgens directeur Gea Broekema de vermoedens van onveilige situaties en de zware belasting van mantelzorgers. Ze roept gemeenten, die per 2015 moeten gaan zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, daarom op de rapportage ‘uiterst serieus’ te nemen en mantelzorgers proactief te ondersteunen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels