nieuws

‘Een kunstenaar in iedere zorginstelling’

Mens & Gedrag

In iedere zorginstelling in Nederland een kunstenaar, die in een atelier aan de slag gaat met bewoners. Een idee van kunstenaar Hein Walter. Zorgcentrum Archipel in Almere heeft er al succes mee geboekt.

‘Een kunstenaar in iedere zorginstelling’

Archipel won op het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg de eerste publieksprijs, voor het maken van kunst met dementerende bewoners. In de nieuwe editie van Gastvrije Zorg een uitgebreid interview met zorgkunstenaar Hein Walter, over het gastvrije karakter van kunst.

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Schilderen

Walter: “Ik ben beeldend kunstenaar en portretdichter en begeleid bewoners van zorgcentrum Archipel bij het maken van kunst. Op maandagmorgen komt er een groepje schilderen of tekenen. Ook maak ik foto’s van bewoners en schrijf hun levensverhaal in dichtvorm. Portretdichten noem ik het. Het werk van de bewoners wordt tentoongesteld en verschijnt in boeken. Ik ben er van overtuigd dat het bezig zijn met kunst het welzijn van de bewoners verhoogt.”

Kunstenaar

Volgens Walter moet iedere zorginstelling een kunstenaar in huis nemen. “Niet op de loonlijst, maar als zzp’er. Iedere zorginstelling moet iemand hebben rondlopen die buiten de gebaande paden gaat. Zet die kunstenaar ook bij sollicitatiegesprekken en betrek zijn mening bij het aannamebeleid. Kunstenaars kijken anders. Een zorginstelling heeft zo’n andere kijk nodig.”

Lees het hele interview met zorgkunstenaar Hein Walter in de nieuwe Gastvrije Zorg, die 10 oktober verschijnt.

Bekijk hier de vorige uitgaves.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels