nieuws

Helft patiënten is bang om lastig te zijn

Mens & Gedrag

Een oudere mevrouw is al een tijdje in gesprek met haar arts. Ze heeft nog een prangende vraag over de rugpijn die ze sinds gisteren voelt, maar wil de beste man niet langer ophouden en houdt haar mond. Ze is niet de enige, blijkt uit onderzoek.

Helft patiënten is bang om lastig te zijn

De helft van patiënten is bang om lastig te zijn en heeft het idee dat de arts weinig tijd heeft voor het consult. Een ander probleem is dat veel patiënten zich pas na het gesprek herinneren wat ze wilden vragen. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL en AMC. Het gaat vooral om kwetsbare patiënten.

Lees ook: ‘Dokter dramt zijn eigen zin door’

“Er blijft altijd maar die grote afstand of dat ontzien van de dokter”, zegt NIVEL-programmaleider Sandra van Dulmen. “Patiënten zijn bang dat de dokter het te druk heeft, ze zien de volle wachtkamer en ze maken hun eigen behoefte ondergeschikt aan de agenda van de dokter.”

Barrière

Volgens van Dulmen moeten artsen zich ervan bewust zijn dat patiënten barrières ervaren tijdens het consult. Artsen zouden meer moeite moeten doen om er zeker van te zijn dat patiënten alle vragen hebben gesteld die ze willen stellen. Ze zouden aan moeten geven dat er ruimte is om vragen te stellen.

Voorbereiden

De arts is niet de enige met een verantwoordelijkheid, vindt Dulmen. “Patiënten aan de andere kant kunnen beter beslagen ten ijs komen en vragen voorbereiden. Artsen zouden ze gericht op kwalitatief goede informatie kunnen wijzen op internet of op papier, informatie die patiënten vóór het consult kunnen bekijken om zich daarop voor te bereiden.”

Bron: nivel.nl

 

 

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels