nieuws

Mantelzorgers steeds verder in de knel

Mens & Gedrag

Burgers die elkaar helpen voordat een arts of zorginstelling wordt ingeschakeld; dat is de participatiesamenleving zoals de overheid die voor ogen heeft. Maar degene die hulp bieden, hebben meer ondersteuning nodig.

Mantelzorgers steeds verder in de knel

Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Hulp geboden. Uit gesprekken met mantelzorgers blijkt dat velen van hen het gevoel hebben er alleen voor te staan. Ze vinden het moeilijk om anderen te vragen hen te helpen bij de zorgverlening. Hoewel ze het zelf vanzelfsprekend vinden om hulp te geven, willen ze anderen niet belasten met een hulpvraag, of beseffen ze niet dat ze zelf hulp nodig hebben.

Lees ook: Mantelzorgers kunnen ongenoegen nu ergens kwijt

Organisaties en gemeenten die ondersteuning kunnen bieden, hebben onvoldoende zicht op de mantelzorgers in de omgeving, vooral degenen die overbelast zijn. Mantelzorgers weten op hun beurt vaak niet dat ze bij de gemeente kunnen aankloppen of lopen tegen bureaucratische procedures en wachtlijsten aan. Netwerk Notarissen meldde eerder dit jaar dat gemeenten mantelzorgers zelfs tegenwerken.

Benauwd

Mantelzorgers hebben het gevoel dat de overheid steeds meer van hen verwacht. Dat maakt ze benauwd en ze vrezen dat de hulpvraag van naasten alleen maar zal toenemen. Of ze dat kunnen behapstukken, hangt vaak af van de individuele omstandigheden. Vooral tijd speelt een rol, maar ook de eigen gezondheid, financiële positie en voldoende kennis en vaardigheden worden genoemd. Sommige van deze belemmeringen zijn te verminderen, bijvoorbeeld met met een onkostenvergoeding, een cursus of goede verlofregelingen, zegt het SCP.

Voorkomen

Huisartspraktijken, beroepskrachten in de (thuis)zorg, sociale wijkteams en maatschappelijke organisaties kunnen overbelasting helpen voorkomen, zeggen de mantelzorgers. Ze kunnen helpen bij het stellen van grenzen en met het vragen van hulp aan anderen. Beroepskrachten moeten hiervoor wel de kennis hebben en de ruimte krijgen. Het onwikkelen van methodiek waarmee het netwerk in beeld komt en cursussen kunnen beroepskrachten helpen meer oog te krijgen voor de behoeften van mantelzorgers, zegt het SCP.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels