nieuws

Medewerkers vrezen dat stress niet tijdelijk is

Mens & Gedrag

Kantoorstress; ook mensen die in de zorg werkzaam zijn, hebben daarmee te maken. De situatie zal niet snel verbeteren, denken de meesten.

Medewerkers vrezen dat stress niet tijdelijk is

Bijna drie kwart van de kantoormedewerkers die stress ervaren, vreest dat dit niet tijdelijk van aard is. Werklast, onduidelijk gedefinieerde rollen en gebrek aan steun zorgen ervoor dat mensen hun werkdruk als problematisch ervaren. Dat blijkt uit het onderzoek Werkstress op kantoor van uitgeverij Vakmedianet.

Lees ook: 10 tips om werkdruk de baas te zijn

Sleutel

Ruim de helft van de respondenten ervaart al meer dan een jaar werkstress. En 72 procent schrijft dit volledig op het conto van het werk. Slechts 28 procent gelooft dat ook andere factoren zoals problemen in het privéleven bijdragen aan de ervaren stress. Desondanks gelooft een ruime meerderheid (78 procent) dat zijzelf de sleutel in handen hebben om iets te doen aan de stress, 64 procent ziet hierin ook een rol weggelegd voor de direct leidinggevende.

Oplossingen

Van de afdeling HR of de arboprofessionals verwachten de respondenten weinig. Slechts 8 procent denkt dat deze professionals iets aan de werkdruk kunnen doen. Alleen in de vakbond hebben mensen nog minder vertrouwen, niet meer dan 3 procent verwacht dat uit deze hoek oplossingen komen.

Ongeveer een derde van de organisaties probeert samen met de werknemers een oplossing te vinden voor werkstress; 69 procent van de respondenten zegt dat er vanuit de organisatie niets wordt gedaan. Bijna de helft van de respondenten geeft bovendien aan dat het onderwerp werkstress binnen de eigen organisatie niet bespreekbaar is.

Tip! Meer informatie over training en congres over werkdruk is te vinden op Werkdrukdebaas.overwerkdruk.nl.

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels