nieuws

Nachtmerrie: iedere maand worden patiënten wakker tijdens operatie

Mens & Gedrag

Tijdens een operatie wakker worden, alles voelen, maar niet kunnen bewegen en niets kunnen zeggen. Voor zeker twee patiënten per maand wordt deze nachtmerrie werkelijkheid.

Nachtmerrie: iedere maand worden patiënten wakker tijdens operatie

Eens in de één à twee weken wordt een patiënt wakker op de operatietafel terwijl de chirurg nog bezig is. Vaak wordt dit niet opgemerkt, doordat de patiënt niet kan bewegen. Dat is traumatiserend en onacceptabel, vindt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat volgens het AD werkt aan een nieuw waarschuwingssysteem voor chirurgen.

Lees ook: Begeleiding ouderen na operatie voorkomt delier

Schade

Wakker worden tijdens een operatie is één van de meest gevreesde complicaties voor patiënten én artsen, meent hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het LUMC. Ongeveer 40 procent heeft decennia later nog psychische schade. “De ervaring kan traumatisch zijn, ook in de gevallen dat de patiënt geen pijn voelt. Ze hebben nare dromen, concentratieproblemen of zijn angstig”, zegt Dahan.

Schuld

Volgens Dahan is het in een zeldzaam geval de schuld van een onoplettende anesthesist. Vaker ligt de oorzaak bij het lichaam van de patiënt zelf, dat niet constant hetzelfde reageert op het narcosemiddel.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels