nieuws

Albert Schweitzers afdeling Gynaecologie/Oncologie meest gastvrij

Mens & Gedrag

De polikliniek Gynaecologie/Oncologie was in 2014 volgens de cliëntenraad de meest gastvrije en patiëntvriendelijke afdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Albert Schweitzers afdeling Gynaecologie/Oncologie meest gastvrij

De drie zorgverleners Marjon Koman, Anja de Ruiter en Gré Baan kregen tijdens de nieuwjaarsreceptie van het ziekenhuis op 12 januari de jaarlijkse ‘Gastvrijheidsprijs’ van de cliëntenraad toegekend.

Gastvrij

Dat is een bedrag van 5000 euro en een herinneringsbeeldje. Het geld mogen ze besteden om de gastvrijheid nog verder te verhogen. Ze gaan het gebruiken om een losbladig patiëntinformatiedossier op te zetten, een handig hulpmiddel voor de patiënt tijdens het behandeltraject.

De Cliëntenraad is het onafhankelijke orgaan dat opkomt voor de belangen van patiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Elk najaar vraagt de cliëntenraad aan patiënten en zorgverleners om te laten weten wie binnen het ziekenhuis extra lof en stimulans verdient, omdat hij of zij de patiënt boven alles stelt. Uit de vele inzendingen dit jaar kwam onder meer de polikliniek Gynaecologie naar voren, in het bijzonder de drie genoemde dames, omdat zij uitermate begaan zijn met hun patiënten.

Op elkaar ingespeeld

De jury sprak met vijf genomineerde afdelingen/artsen en koos een winnaar. Dordrechts burgemeester Brok, de juryvoorzitter: “Het was voor ons als jury heel duidelijk dat u goed op elkaar ingespeeld en trots bent. U wordt geprezen omdat u uw patiënten erkent in hun mens-zijn en samen met die mens voor het hoogst haalbare gaat. Gastvrije zorg is voor u een vanzelfsprekendheid. Dit is wat je bereikt wanneer je zorg biedt met hoofd, hart en ziel.”

Voorzitter van de Cliëntenraad Andries van de Graaf hield de zaal voor: “Een ziekenhuis als zodanig kan niet gastvrij zijn. Voor gastvrijheid is een gastheer of –vrouw nodig: een persoon, een zorgverlener die de patiënt een warm, welkom gevoel geeft. Die een sfeer schept van vrijheid, waarin patiënten eigen keuzes kunnen maken. Goede zorg is namelijk een proces dat van twee kanten komt: samen kies je welke behandeling de beste voor jou is.”

Oprecht geraakt

De jury was oprecht geraakt door de verhalen die waren losgekomen rondom de prijs, vertelde Brok. “Ook de andere genomineerden met wie wij hebben gesproken, hebben enorm veel passie, toewijding en liefde voor hun vak in zich.” Van de Graaf voegde toe: “Wanneer de patiënt zich welkom voelt in het ziekenhuis, zal hij of zij zich vanzelf gaan gedragen als een fan. Ik wens dit ziekenhuis ook dit jaar weer veel fans toe.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels