nieuws

De beste zijn, boeit dat de patiënt wel?

Mens & Gedrag

Elk jaar komen ze weer voorbij: lijstjes met de beste of de meest gastvrije ziekenhuizen van Nederland. De vraag is in hoeverre patiënten daar eigenlijk rekening mee houden bij hun keuzes.

De beste zijn, boeit dat de patiënt wel?

Volgens een onderzoek van het Nivel bar weinig. De meeste Nederlanders gaan bij ziekte naar het meest voor de hand liggende ziekenhuis. Ze verzamelen geen kwaliteitsinformatie en overwegen geen alternatieven. Over het algemeen zien ze daar geen reden toe of hebben ze het idee dat er geen keuzemogelijkheden zijn.

Voor het onderzoek zijn 141 poliklinische patiënten in drie ziekenhuizen geïnterviewd. Van deze patiënten bleken er 100 passief in de mate waarin ze kiezen, 23 semi-actief en slechts 18 actief.

En het beste ziekenhuis van de besteziekenhuislijstjes is…

Snel tevreden

Passieve patiënten vinden het niet belangrijk om actief een ziekenhuis te kiezen, omdat ze later alsnog van ziekenhuis kunnen wisselen, snel tevreden zijn of erop vertrouwen dat de huisarts het juiste ziekenhuis voor hen uitzoekt. Of ze vinden dat zoeken teveel tijd kost. Andere argumenten die spelen om geen actieve keuze te maken, zijn de afstand tot het ziekenhuis of eerdere, goede ervaringen met het ziekenhuis.

Semi-actieve en actieve patiënten zien wel kwaliteitsverschillen en willen de beste zorg ‘omdat hut gezondheid het allerbelangrijkste is’. Ze vinden een slechte reputatie van een ziekenhuis een reden om voor een ander te kiezen.

Loyaal

“Over het algemeen zijn patiënten loyaal naar het ziekenhuis in de buurt”, verklaart Nivel-onderzoeker Jany Rademakers. “Ze zijn tevreden en voelen geen enkele reden om over de keuze van een ziekenhuis na te denken.”

Marktdenken

Volgens Rademakers komt het idee van de actief kiezende patiënt vooral voort uit het marktdenken. “Uit ons onderzoek blijkt dat de principes uit deze wereld niet altijd passen in de zorg. Toch waarderen patiënten het wel om het recht en de mogelijkheid te hebben om zelf een zorgaanbieder te kiezen. Maar als zo weinig patiënten actief kiezen, is het de vraag of keuzevrijheid kan werken als instrument om de zorg te verbeteren.”

Bron: Nivel

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels