nieuws

Extra ogen en oren voor patiënten Erasmus MC

Mens & Gedrag

Erasmus MC en Zilveren Kruis gaan extra oren en ogen inzetten bij kankerpatiënten.

Extra ogen en oren voor patiënten Erasmus MC

In het eerste halfjaar na de diagnose van kanker is het voor patiënten (en hun levenspartners) vaak moeilijk om de regie te nemen, goed te communiceren en alert te zijn op wat er gebeurt. Om deze patiënten hierbij te ondersteunen, zet het ziekenhuis Co-patiënten in.

Het Co-patiëntschap is ontwikkeld door de stichting ZoBeter en heeft als doel om de communicatie vóór en dóór ernstig zieke patiënten in ziekenhuizen te verbeteren. “Daarmee wordt de patiëntveiligheid verhoogd en de druk op patiënten, familie en zorgverleners emotioneel en in tijd verlicht, stelt Nico Mussert van ZoBeter.

Extra ogen en oren

Hij legt uit dat Co-patiënten onafhankelijke, communicatievaardige vrijwilligers zijn die op verzoek van patiënten met een verdenking op borst-, maag-, darm-, lever- of pancreaskanker, bij ziekenhuisbezoeken als hun extra ogen, oren, mond en geheugen fungeren.

“Ook registreren Co-patiënten patiëntervaringen die vervolgens naar de zorgverleners worden teruggekoppeld.” Volgens een woordvoerder van het Erasmus MC is het programma een waardevolle ondersteuning van ambitie om de zorg van vandaag en de gezondheid van morgen samen met patiënten te verbeteren en vernieuwen.

Emotionele ondersteuning

Stichting ZoBeter selecteert de Co-patiënten, leidt ze op en begeleidt ze in de praktijk. “Het is niet de bedoeling dat Co-patiënten in plaats van familieleden meegaan naar een ziekenhuisbezoek. Daarvoor is de emotionele ondersteuning van familie veel te belangrijk,” aldus Mussert.

“Een Co-patiënt wordt op verzoek van de patiënt toegevoegd. Niet alleen patiënten kunnen van slag raken als zij te horen krijgen dat zij ernstig ziek zijn, ook familieleden. Ongeacht hun leeftijd, achtergrond, of intelligentie. Informatie dringt dan niet meer door en er ontgaat ze van alles. Zelfs als artsen duidelijk communiceren. Co-patiënten voegen waarde toe. Zij zijn juist niet van slag, of te emotioneel betrokken. Zij zetten patiënten in hun kracht door ze bij de communicatie in het ziekenhuis te ondersteunen, door oplettend te zijn en patiëntervaringen te delen met zorgverleners.”

Leerzame rol

Mussert: “Door Co-patiëntvrijwilliger te worden, kunnen mensen een bijdrage leveren aan de zorg en maatschappij in een leerzame rol die goed bij hun persoonlijke kwaliteiten past. Omdat Co-patiënten zich met patiënten moeten kunnen identificeren, hoeven zij niet over medische kennis of ervaring te beschikken.”

Toch wil stichting ZoBeter ook studenten geneeskunde en medische psychologie de gelegenheid bieden om als Co-patiënt in het ziekenhuis Co-patiëntschappen te lopen. “De overweging hierbij is dat zij de ervaring als Co-patiënt mee kunnen nemen in hun opleiding en toekomstige werk”, zegt Mussert.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels