nieuws

Huisarts minder geïnteresseerd in patiënt

Mens & Gedrag

Hoewel huisartsen en patiënten vinden dat de communicatie in de spreekkamer is verbeterd, zijn huisartsen minder empathisch geworden. Het gaat hen meer om de ziekte dan de zieke.

Huisarts minder geïnteresseerd in patiënt

Dat blijkt uit een onderzoek bij het Nivel waarop Lugaya Butalid deze week promoveert aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht veranderingen in de communicatie tussen arts en patiënt in de huisartsenzorg.

Lees ook: Helft patiënten is bang om lastig te zijn

Persoonlijke zorg

Huisartsen zijn zoekende naar de balans tussen evidence-based werken en persoonlijke zorg. Aan de andere kant zijn patiënten minder mondig en brengen hun zorgen niet altijd ter sprake. Wat opvalt, is dat patiënten in de jaren 80 meer aan het woord waren dan na de eeuwwisseling.

Onzekerheid

“Patiënten blijven per definitie afhankelijk van de arts”, aldus Butalid. “Ze moeten daarom tijdens consulten voldoende ruimte krijgen om hun onzekerheid of angst te uiten. De huisarts moet niet alleen aandacht hebben voor de ziekte, maar vooral ook voor de zieke.”

Voor het onderzoek heeft het Nivel videomateriaal gebruikt van 824 consulten die plaatsvonden tussen 1977 en 2008. Dit materiaal was door het instituut verzameld voor eerdere onderzoeken naar arts-patiëntcommunicatie.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels