nieuws

Senioren zonder internet krijgen het steeds lastiger

Mens & Gedrag

Het internet biedt vele mogelijkheden en is soms noodzakelijk, ook voor senioren. Toch zijn velen van hen nooit online, en dat wordt een steeds groter probleem.

Senioren zonder internet krijgen het steeds lastiger

Van de huidige 1,2 miljoen senioren zonder internet, zal de helft nooit meer online gaan. Dit blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO onder een grote groep Nederlandse senioren mét en zonder internet.

De communicatie met overheid, instanties en bedrijven wordt zonder internet steeds moeilijker. Voor 1,2 miljoen 65-plussers die nooit gebruikmaken van het internet, worden activiteiten als bankzaken doen, belastingformulieren invullen en het plannen van een reis steeds moeilijker. Bijna de helft van deze 1,2 miljoen senioren voelt zich hierdoor buitengesloten, zegt ouderenorganisatie Unie KBO.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

De ouderenorganisatie pleit voor een vangnet bij onder meer de overheid, banken en de belastingdienst voor de 600.000 ouderen die nooit meer zullen gaan internetten. Bovendien is er een betere ondersteuning nodig van de groep senioren zonder internet, die er nog wél mee willen beginnen.

Bang

Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO, geeft aan dat het een complex van factoren is waardoor een grote groep ouderen niet meer aan internet begint. “Voor 600.000 ouderen is internet vaak niet alleen te ingewikkeld of te duur, zij zijn ook bang om fouten te maken of hebben een gebrek aan vertrouwen. Vaak weet men niet waar te beginnen of hulp te mobiliseren. De overheid en dienstverlenende organisaties dienen te zorgen voor een vangnet voor deze groep mensen, want ook zonder internet dient er toegang te zijn tot alle gangbare voorzieningen.”

Lees ook: Hoe social media gastvrijheid kunnen bevorderen

Afhankelijk

Uit eerder onderzoek van de Unie KBO bleek al dat 88 procent van de groep senioren zonder internet afhankelijk wordt van derden wanneer alle contact met de landelijke overheid en gemeente volledig digitaal zou zijn. Een voorbeeld is de belastingaangifte. Als deze straks alleen nog maar digitaal in te vullen is, weet 28 procent van de ondervraagden niet hoe ze dit voor elkaar moeten krijgen. De andere 72 procent van deze groep krijgt al hulp van derden, bijvoorbeeld van de vrijwillige belastinginvullers van de ouderenbonden.

Banken

Rekeningen betalen zal een van de grootste obstakels voor ouderen worden. Als alle bankzaken alleen nog maar digitaal verlopen, weet 53 procent van de respondenten zonder internet volstrekt niet meer hoe een rekening te betalen. Vanderkaa: “Banken moeten dus goed kijken naar een bredere manier van dienstverlening dan enkel via het internet.”

De 600.000 senioren die niet meer online gaan zijn gemiddeld 81 jaar en twee derde daarvan is vrouw. De senioren die nog wel mogelijkheden zien zijn gemiddeld 4 jaar jonger en voor 66 procent vrouw. Van de senioren die nu al op internet zitten, gaat 80 procent dagelijks online.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels