nieuws

‘Studenten helpen senioren uit sociaal isolement’

Mens & Gedrag

Samen boodschappen doen, koken, lezen of wandelen. De Stichting SeniorenStudent koppelt sinds kort studenten aan eenzame senioren met erg weinig geld. De studenten gaan voor een paar tientjes twee keer per maand helpen met kleine klusjes in en rond het huis, maar vooral zijn ze er voor gezelschap.

‘Studenten helpen senioren uit sociaal isolement’

Twee jaar geleden begon Lotte van Oudheusden met haar zus Anne het bedrijf Seniorenstudent, waar studenten voor 12,50 per uur senioren helpen met het huishouden of met computerwerkzaamheden. Landelijk zijn er ongeveer 120 mensen die hier aan mee doen. Op basis van onder meer interesses en hobby’s worden mensen aan elkaar gematcht.

Thuiszorg stopt

“We kregen echter steeds meer signalen dat er mensen graag van onze diensten gebruik wilden maken, maar dat niet konden betalen. Zowel van ouderen zelf als van mensen die in de zorg werken, waar we veel contacten mee hebben’’, zegt Van Oudheusden. “Het gaat bijvoorbeeld om mensen die eerst nog thuiszorg kregen, maar vanaf komend jaar niet meer.’’

Studenten helpen senioren

Daarom wordt vanaf februari begonnen met een proef om vrijwilligers aan vijftig ouderen in Amsterdam te koppelen. “We hopen dat deze ouderen een beetje uit hun sociale isolement komen als ze een paar keer per maand met iemand kletsen, wandelen of andere uitstapjes maken. Naar buurtcentra bijvoorbeeld, waar veel activiteiten gratis georganiseerd worden.’’

Musea

Van Oudheusden probeert momenteel om met diverse musea of andere instellingen samen te werken zodat de senioren en studenten daar gratis of met korting naartoe kunnen. Met de studenten wordt afgesproken dat ze het werk minstens een jaar doen. Ze krijgen een kleine onkostenvergoeding en daarnaast trainingen en cursussen. “Het is heel belangrijk voor de senioren dat ze iedere keer hetzelfde gezicht zien, op die manier wordt er echt een band opgebouwd.’’

Amsterdam

De proef loopt komend jaar alleen in Amsterdam, maar de kans is volgens Van Oudheusden groot dat daarna ook andere steden volgen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels