nieuws

Winnaar Bronzen Koksmes bekend

Mens & Gedrag

Wie is de beste leerling-kok van Nederland? Op die vraag is deze week een antwoord gekomen.

Winnaar Bronzen Koksmes bekend

De beste leerling-kok Marco van der Wijngaard, stagiair bij restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin. Hij heeft tijdens de Horecava 2015 het Bronzen Koksmes gewonnen. Wijngaard kreeg de prijs als nationaal kampioen leerling-kok uitgereikt door Albert Kooy, juryvoorzitter en SVH Meesterkok.

Lees ook: Chef Watson bekroond met Horecava Innovation Award 2015

Acht jonge koks uit topbedrijven, allen nog in opleiding, streden om het kampioenschap. Tweede werd Jelle Horst, leerling-kok bij restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre. De derde plaats was voor Yornie van Dijk, restaurant Ratatouille in Harderwijk.

Seizoensingrediënten

De opdracht was het à la minute bereiden van een amuse en een driegangenmenu voor vier personen op basis van verse seizoensingrediënten, die ter plekke moesten worden geshopt. De creativiteit van de koks stond dus centraal. Het thema van de wedstrijd was Dutch Cuisine, waarbij groenten de hoofdrol spelen. De winnaar won naast het Bronzen Koksmes een Big Green Egg, kalfsvlees van VanDrie Group ter waarde van € 750, een messenkoffer van Wüsthof en een cheque van € 250.

Duurzaamheid

De jury, bestaande uit voorzitter Albert Kooy, SVH Meesterkok en Lars van Galen, lid Koksgilde Nationaal Team en Alfred van Dijk, eveneens lid van dit team, beoordeelde de prestatie van de winnaar met het hoogst aantal punten. Hierbij werd niet alleen op smaak gelet. Ook de presentatie, de bereiding en duurzaamheid van ingrediënten en de invulling van het thema Dutch Cuisine waren van groot belang.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels