nieuws

‘Bewoners Friese zorginstelling mishandeld’

Mens & Gedrag

Bewoners van de zorginstelling het Prader-Willi Huis in het Friese Molenend worden stelselmatig mishandeld. Dat meldt Omroep Friesland op basis van verklaringen van voormalige en huidige medewerkers.

‘Bewoners Friese zorginstelling mishandeld’

De jongvolwassenen met het syndroom van Prader Willi in de instelling – die al onder verscherpt toezicht staat – zouden onder meer worden geslagen, aan hun haren getrokken, opgesloten en gestraft met minder eten, zo meldt Omroep Friesland. De licht verstandelijk gehandicapte bewoners zouden niets durven te zeggen uit angst voor de eigenaar.

De PvdA heeft staatssecetaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en minister Ard van der Steur (Justitie) inmiddels om opheldering over de toestand in het Prader-Willi Huis, meldt de Leeuwarder Courant.

Iemand met het syndroom van Prader-Willi heeft te maken met een combinatie van spierslapte, onbedwingbare eetlust en een aantal uiterlijke kenmerken. Het syndroom is het gevolg van een genetische afwijking.

Eigen manier

Omroep Friesland meldt dat het Prader-Willi Huis twee jaar geleden is opgericht door een vrouw die een dochter heeft met het syndroom. De instelling zou een op een eigen manier met bewoners omgaan die niet is gebaseerd op een wetenschappelijk onderzochte methode, maar op ervaring. Er wonen op dit moment veertien mensen, waaronder kinderen en jongvolwassenen.

De eigenaar wil tegenover Omroep Friesland niet reageren op de aantijgingen.

Bekijk hier een filmpje over Prader Willi

Foto: Prader Willi / YouTube

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels