nieuws

Huisarts krijgt meer tijd voor de patiënt

Mens & Gedrag

Huisartsen kunnen uitkijken naar minder bureaucratie en controle en meer tijd voor kwaliteit van zorg en de patiënt. Artsen, verenigd in de actiegroep ‘Het Roer Moet Om’, hebben voor dit doel een akkoord bereikt met het ministerie van VWS, verzekeraars, patiëntenorganisaties en toezichthouders.

Huisarts krijgt meer tijd voor de patiënt

Het doel van de actiegroep is om de bureaucratie in de zorg terug te dringen en de verhoudingen met zorgverzekeraars te verbeteren. Volgens de groep bevatten de nieuwe afspraken veel effectieve maatregelen om ‘onzinnige bureaucratie’ in de huisartsenpraktijk fors terug te dringen. Zo verdwijnen ‘overbodige herhaalformulieren’ en wordt er zo veel mogelijk gewerkt met alleen verwijsbriefjes, aldus huisarts Peter de Groof, een van de initiatiefnemers van de actiegroep. Ook het ‘verstikkende controlesysteem’ om kwaliteit te meten is aanzienlijk vereenvoudigd.

Gelijkwaardig

Eerder dit jaar riepen duizenden ontevreden huisartsen de politiek en verzekeraars op om het roer om te gooien. Ze eisten dat huisartsen gelijkwaardig moeten kunnen onderhandelen met grote zorgverzekeraars. Huisartsen en zorgverzekeraars lagen al jaren met elkaar overhoop wegens scheve machtsverhoudingen.

Meer ruimte

Vorige maand gaf de Autoriteit Consument & Markt (ACM) huisartsen en andere zorgverleners al meer ruimte om samen te werken bij de onderhandelingen met verzekeraars. De kartelwaakhond zal niet onmiddellijk zwaar geschut inzetten als de samenwerking onverhoopt een overtreding van de mededingingsregels oplevert. Huisartsen vinden dat zij niet onder onder de Mededingingswet horen te vallen. Ze voelen zich gedwongen contracten af te sluiten waar ze niet achter staan.

Lees ook: ‘Beter luisteren naar patiënt voorkomt fouten’

Tevreden

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is tevreden over de afspraken die zijn gemaakt over de huisartsenzorg. “We zijn weer met elkaar in gesprek en er is een goede basis voor samenwerking”, zegt André Rouvoet, voorzitter van de koepelorganisatie.

Volgens Rouvoet is er meer erkenning gekomen voor elkaars rollen en verantwoordelijkheden. “We delen drie belangrijke uitgangspunten: samenwerken in gelijkwaardigheid, terugdringen van onnodige bureaucratie en transparantie over kwaliteit van zorg. Van daaruit hebben we concrete veranderingen afgesproken die bijdragen aan behoud en verdere verbetering van de huisartsenzorg voor 17 miljoen verzekerden”, aldus Rouvoet.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels