nieuws

‘Ik hoop dat ze begrijpen hoe het voelt om patiënt te zijn’

Mens & Gedrag

Het moest een boek worden. Geen bundel van zijn columns en blogs maar een echt boek, met verhaallijnen en al. Niek van den Adel, columnist van Gastvrije Zorg en trainer bij bureau Trainmark, schreef dit voorjaar, samen met journalist Peter Smolders, het boek Crash. Hij beschrijft daarin zijn ervaringen als patiënt.

‘Ik hoop dat ze begrijpen hoe het voelt om patiënt te zijn’

Crash, dat medio oktober is verschenen, is geen managementboek, ook geen spiritueel verhaal over hoe ellende je leven verrijkt. Het is wel een boek voor een groot publiek waarin Niek van den Adel vertelt hoe het voelt om patiënt te zijn en hoe mensen in de zorg in zijn ogen met elkaar zouden moeten omgaan. Hij beschrijft in Crash wat hem is overkomen nadat een motorongeluk in 2010 hem in een rolstoel deed belanden.

Meteen na zijn ongeluk is hij gaan schrijven. “Vijf jaar geleden is mijn droom ontstaan om een boek te maken over mijn ervaringen”, zegt Van den Adel. “Maar het kwam er niet van. Ik had operatie op operatie en ging uiteindelijk weer aan het werk. Dit jaar besloot ik dat het boek er moest komen.”

Niet met het vingertje

Het boek gaat over zijn ervaringen in de zorg, over de tegenslagen waardoor hij diep in de put raakte maar ook over de liefde die hij tegenkwam. Hij vertelt ook hoe hij de draad weer oppakt en inmiddels via bureau Trainmark met plezier gastvrijheidstrainingen geeft aan zorgprofessionals en congressen voorzit. Van den Adel: “In het boek zitten de lach en de traan. Mijn ervaringen met de zorg zijn niet onverdeeld positief. Maar het is ook niet alleen maar slecht. Mijn bedoeling is dat zorgprofessionals er hun eigen les uit trekken. Ik wil niet met het vingertje wijzen maar ze meenemen in mijn eigen verhaal in de hoop dat ze begrijpen hoe het voelt om patiënt te zijn.”

Niek van den Adel is dagvoorzitter en spreker tijdens de Dag van de Gastvrijheid, 19 november in het Beatrix Theater in Utrecht.

Klik op de cover voor meer informatie

crash Niek van den Adel

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels