nieuws

Mensen met dementie zitten thuis gevangen

Mens & Gedrag

Mensen met dementie voelen zich vaak gevangen in eigen huis en komen weinig buiten. Ook de mantelzorger raakt zo vaak steeds meer geïsoleerd.

Mensen met dementie zitten thuis gevangen

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Mobiliteit bij dementie’, dat op initiatief van PGGM en Alzheimer Nederland is uitgevoerd.

Voor dit onderzoek zijn 549 mantelzorgers ondervraagd. 86 procent van de mantelzorgers meldt een verslechtering van de mobiliteit bij hun naaste met dementie. Dit wil zeggen dat hun naaste moeilijk, of in het geheel niet meer, van A naar B kan komen. De gevolgen voor de persoon met dementie zijn groot.  Zo verliezen mensen hun zelfstandigheid, vereenzamen ze en krijgen ze te weinig beweging en tijd in de buitenlucht.

In het gedrang

Terwijl mensen met dementie zelf graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen en de maatschappij dit ook in toenemende mate van hen verlangt, komt participeren in de samenleving ernstig in het gedrang door de verminderde mobiliteit, zegt Alzheimer Nederland.

Mensen met dementie hebben zelf het meeste moeite met het feit dat ze niet meer, of moeilijk, kunnen autorijden. Maar ook fietsen of lopen gaat in meer dan de helft van de gevallen niet meer. Dat komt vooral omdat mensen met dementie de weg kwijt raken. Ook gaat het vaak om oude mensen die lichamelijk minder fit zijn en daardoor minder mobiel.

Openbaar vervoer

Een derde van de mantelzorgers geeft aan dat openbaar vervoer moeilijk of onmogelijk is geworden. Driekwart van deze mantelzorgers ziet daar ook geen oplossing voor. Het OV is al gauw een gepasseerd station, omdat het reizen per trein, bus of tram te complex is geworden, met de OV-chipkaart, drukke perrons en overstappen.

 

Buurt meer betrokken

Gea Broekema-Procházka, directeur Alzheimer Nederland: “Het komt vaak voor dat mensen met dementie verdwalen en soms ook langere tijd vermist worden. Er zijn verschillende GPS-systemen beschikbaar, maar dat is helaas nog steeds niet waterdicht. Denk maar aan het slechte GPS-bereik in bossen en bij hoge gebouwen, of aan de heer die onlangs werd vermist, hij had zijn GPS niet mee. Het zou helpen als de buurt meer betrokken raakt bij mensen met dementie en op tijd aan de bel kan trekken. Samen met onze maatschappelijk partner PGGM werken we de komende tijd aan creatieve oplossingen.”

Lees ook: Dementie een grotere bedreiging dan kanker

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels