nieuws

Ouderenfonds lanceert 10-Stratenplan tegen eenzaamheid

Mens & Gedrag

Het Nationaal Ouderenfonds gaat eenzaamheid op straatniveau aanpakken. Deze aanpak aan de basis is hard nodig omdat veel ouderen, die nu thuis wegkwijnen, moeilijk te bereiken zijn.

Ouderenfonds lanceert 10-Stratenplan tegen eenzaamheid

Het Nationaal Ouderenfonds komt daarom met het 10-Stratenplan. Met behulp van vrijwilligers, die aan de slag gaan als straatcoördinatoren, moet de eenzaamheid onder ouderen in hun wijk worden teruggedrongen.

Straatcoördinatoren

Het idee van het 10-Stratenplan is simpel: in tien straten zijn tien straatcoördinatoren (vrijwilligers) en een wijkcoördinator actief. De straatcoördinatoren weten allen in hun eigen straat de kwetsbare ouderen te bereiken en te ondersteunen en dragen zo gezamenlijk bij aan het terugdringen van eenzaamheid onder ouderen in hun wijk. Ze komen twee keer per maand bij elkaar voor intervisie en training.

Pilot

Het 10-Stratenplan is inmiddels begonnen met een pilot in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De eerste ervaringen zijn positief. “We merken nu al dat ouderen uit hun sociaal isolement komen. Mensen, die eerst nooit de deur uitkwamen, hebben zich nu zelf als vrijwilliger aangemeld en schenken bijvoorbeeld ergens koffie. Dat is heel mooi om te zien,” vertelt projectleider Marcel Sangers van het Nationaal Ouderenfonds.

Heel Nederland

Naast de Utrechtse wijk Kanaleneiland is het 10-Stratenplan deze maand ook in Heerhugowaard van start gegaan. Andere steden zullen binnenkort volgen. Als de proefprojecten succesvol blijken, wil het Nationaal Ouderenfonds het 10-Stratenplan uiteindelijk over heel Nederland uitrollen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels