nieuws

Dag van de Gastvrijheid: ‘De kok moet aan het bed van de patiënt komen’

Mens & Gedrag

Hoe pas je smaaksturing toe in de dagelijkse zorgpraktijk? Drie topchefs gingen erover in gesprek tijdens de Dag van de Gastvrijheid in Utrecht.

Dag van de Gastvrijheid: ‘De kok moet aan het bed van de patiënt komen’

Thijs Geerdink, hoofd maaltijdservice Plantein en Antonius Ziekenhuis, beschreef onder andere de smaaktest die is ontwikkeld. Hiermee kan per patiënt bepaald worden hoe een maaltijd aan te passen. Wanneer dit niet gebeurt, kan het eten naar blik of aarde gaan smaken, of misselijkheid veroorzaken.

De kok komt aan bed bij de patiënt voor het afnemen van de smaaktest en het vragen naar persoonlijke voorkeuren. “Wij hebben echt een ander verhaal dan de diëtist of de arts”, aldus Geerdink tijdens zijn presentatie op de Dag van de Gastvrijheid.

Smaakonderzoek

In het Ikazia Ziekenhuis is in juli een speciale spreekkamer ingericht waar patiënten terechtkunnen voor een smaakonderzoek en aansluitend advies. Eric-Jan Wissink, hoofd keuken van het Ikazia Ziekenhuis: “Het is voor ons een uitdaging om de vraag van de patiënt op te pakken. Een gewone maaltijd koken kan iedereen, maak er iets bijzonders van.”

Wissink maakt gebruik van de T3AVC-formule, die staat voor tijd, techniek, temperatuur, aromatisatie, variatie en concentratie. “Het is een mooie leidraad waarmee oneindig met gerechten gevarieerd kan worden”, zei hij hierover.

Bekijk hier een uitgebreid foto- en videoverslag van de Dag van de Gastvrijheid

Prijzen

Tenslotte vertelde Niels Bron, chef-kok bij Rivas Zorggroep, over zijn ervaringen met gastro-engineering. Bron: “De opleiding is best pittig, maar het resultaat geeft veel voldoening.” Met het project Smaakgestuurd koken viel Rivas Zorggroep eerder dit jaar in de prijzen. Regelmatig worden workshops georganiseerd voor mensen met een veranderde smaakbeleving en hun partners.

Samenwerking

Een thema dat bij elk van de sprekers voorbij kwam, was de interdisciplinaire samenwerking. Geerdink pleitte voor een sterkere samenwerking met de diëtist. “We moeten samen bij de patiënt aan bed komen.” Ook Bron gaf aan dat daar behoefte aan is. Wissink riep op tot samenwerking tussen arts, diëtist en kok. “We hoeven hiermee niet in elkaars vaarwater te zitten. We hebben elkaar nodig.”

Op de foto v.l.n.r: Thijs Geerdink, Niels Bron en Eric-Jan Wissink

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels