nieuws

Dementie is een beleving bij Zorgcentra De Betuwe

Mens & Gedrag

Als het gaat om dementiegerichte zorg is er van alles te proeven, ruiken, voelen, zien en horen. Daarom organiseert Zorgcentra De Betuwe binnenkort de Inspiratieweek Dementie, waarin verschillende oplossingen en ideeën worden gepresenteerd. 

Dementie is een beleving bij Zorgcentra De Betuwe

Voor mensen met dementie ontwikkelde Zorgcentra De Betuwe een woning die belevingsgericht is ingericht en wordt aroma­therapie toegepast. Elders in het land worden de eerste robots om eenzaamheid tegen te gaan bijna ingezet. Er bestaan apps om mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Al deze ontwikkelingen krijgen een podium tijdens de Inspiratieweek Dementie van 9 tot en met 13 november bij Zorgcentra de Betuwe.

De Inspiratieweek Dementie is bedoeld voor cliënten, mantelzorgers, familie, medewerkers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden. Op zes locaties van Zorgcentra De Betuwe worden activiteiten rondom de nieuwste ontwikkelingen georganiseerd.

Zorgrobot

De week gaat van start met een Inspiratiemarkt op maandag 9 november van 12.00 tot 17.00 uur bij De Prinsenhof in Buren. Bezoekers kunnen daar onder andere Zora de zorgrobot ontmoeten, ervaren hoe het voelt om oud te zijn in een simulatiepak of hoe lekker het is om met de handen fingerfood te eten.

Theater

Na de Inspiratiemarkt zijn op zes locaties van Zorgcentra De Betuwe gedurende de week één of meer activiteiten rondom het thema dementie, van lezing tot theater of een presentatie van een geslaagd initiatief, zoals de lezing ‘Mijn hoofd wil niet meer’, waarin de nieuwste inzichten gepresenteerd worden over hoe hersenen functioneren bij een persoon met dementie, en waarin bezoekers praktische tips voor iedere dag mee krijgen.

Daarnaast is er bijvoorbeeld een workshop over mindfulness of Passiviteiten in het Dagelijks Leven (PDL). Ook worden er verschillende films over het thema dementie getoond, inclusief nabespreking met deskundigen.

Kijk op Zorgcentradebetuwe.nl/inspiratieweek voor het volledige programma.

>>TIP: Lees ook Alzheimer Nederland geeft stimulans voor dementievriendelijke samenleving

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels