nieuws

Dit jaar geen beste ziekenhuis

Mens & Gedrag

Weekblad Elsevier kroont ieder jaar een ziekenhuis tot beste van het land. Dit jaar was het blijkbaar niet mogelijk om één winnaar te kiezen.

Dit jaar geen beste ziekenhuis

Daarom heeft Elsevier maar liefst vier ziekenhuizen tot beste van Nederland uitgeroepen: het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, de Gelre Ziekenhuizen locatie Zutphen, het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Tergooi in Hilversum. Al deze ziekenhuizen haalden de maximale score in het onderzoek Beste ziekenhuizen 2015, meldt Elsevier.

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem, Tergooi en Meander Medisch Centrum zijn uitgeroepen tot meest patiëntgericht. Het Meander biedt daarnaast de beste medische zorg, samen met St Jansdal in Harderwijk. Het St Jansdal behaalde van 2010 tot en met 2014 het beste resultaat van alle ziekenhuizen.

Verplicht aanleveren

Het jaarlijkse onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ werd dit jaar voor de zesde keer achtereen uitgevoerd met ondersteuning van bureau SiRM. Ook dit jaar is het onderzoek gebaseerd op de openbare gegevens die de ziekenhuizen zelf verplicht aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Kwaliteitsinstituut van het Zorginstituut Nederland. Hiermee zijn 183 prestatie-indicatoren onderzocht.

In totaal zijn 82 algemene ziekenhuizen beoordeeld. De acht universitair medische centra (UMC’s) zijn afzonderlijk geëvalueerd. Ze zijn niet goed te vergelijken zijn met de ‘gewone’ ziekenhuizen doordat ze naar verhouding meer zware patiënten met complexe aandoeningen behandelen.

Kijk hier voor de ranking van alle ziekenhuizen.

Verbetering

Volgens Elsevier is er dit jaar een belangrijke verbetering gerealiseerd wat betreft de selectie van de indicatoren. Nieuw dit jaar is bijvoorbeeld dat ziekenhuizen zijn vergeleken aan de hand van alle zorg die ze leveren, en dan alleen met de ziekenhuizen die dezelfde behandelingen aanbieden. Voor ontbrekende indicatoren worden niet langer ‘strafpunten’ toegekend.

>>TIP: Lees ook ‘Ziekenhuizen kunnen meer waarde bieden’

Foto: Meander Medisch Centrum in Amersfoort

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels