nieuws

‘Ziekenhuizen kunnen meer waarde bieden’

Mens & Gedrag

Ziekenhuisbestuurders zijn nog niet bereid of in staat om harde keuzes te maken als het gaat om verlenen van zorg. Dat constateert Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg bij de Rabobank.

‘Ziekenhuizen kunnen meer waarde bieden’

Sterker nog: hij ziet eerder dat zij de omgekeerde beweging maken. Zij vluchten in schaalvergroting door te fuseren of samen te werken. Ze denken dan dat hun onderhandelingspositie naar de zorgverzekeraars wordt vergroot. Maar de cruciale vraag is of de patiënt daarmee beter geholpen is.”

Voor Van Schaik is dat ‘het begin van het einde’. “Het is energieverspilling. Ziekenhuizen worden nog complexer. Ze zijn nog meer dan voorheen met zichzelf bezig en zijn sterk intern gericht om bijvoorbeeld afdelingen goed met elkaar te laten samenwerken.”

Meer waarde

Voor investeren in de gevestigde orde deinst de bank terug, zegt Van Schaik. “Veel klassieke zorgaanbieders zitten aan het einde van hun levenscyclus. Zij lijken niet in staat het tij te keren. Ze zijn log, aanbodgedreven, te weinig klantgericht en zouden met de huidige technologische middelen veel meer waarde kunnen creëren voor de burger dan ze nu doen. De nieuwe focusklinieken maar ook Buurtzorg – de Easyjets in de zorg – hebben die lijn omhoog wel gevonden en dat stimuleren wij als bank.”

Dichtbij de burger

Áls de bank al in klassieke zorginstellingen – lees ziekenhuizen – investeert, dan is de discussie over welke zorg geleverd moet worden gevoerd onontkoombaar. “Wij vragen altijd: ‘Vertel, waar ben je goed in? Ben je een algemeen ziekenhuis dat dichtbij de burger geplande zorg verleent? Of kun je je beter specialiseren in bepaalde vakgebieden?’ Als je daarin een plausibele keuze maakt, wil de Rabobank je ondersteunen.”

Michel van Schaik gaat op het KIZ-congres op 5 november in Burger’ Zoo in Arnhem in gesprek met de zaal over de toekomst van de zorg. Het KiZ-congres staat dit jaar in het teken van de toekomst van kwaliteit en veiligheid in de zorg. Schrijf nu in via Kizcongres.nl!

>>TIP: Lees ook Kwaliteitsfunctionaris leidend in onderscheidend vermogen zorginstelling 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels