nieuws

Jim van den Beuken over mensgerichte zorg: geen woorden maar daden

Mens & Gedrag

Jim van den Beuken is vanaf 1 januari geen bestuursvoorzitter meer van Planetree Nederland. In Gastvrije Zorg evalueert hij zij nalatenschap. Hoe staat mensgerichte zorg ervoor in Nederland?

Jim van den Beuken over mensgerichte zorg: geen woorden maar daden
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Den Haag / Juliana Kinderziekenhuis / Jim van den Beuken, vertrekkend voorzitter Planetree Nederland

Van den Beuken richtte in 2003 Planetree Nederland op en daarmee werd de term ‘mensgerichte zorg’ geboren. “Een combinatie van vriendelijkheid en vakmanschap”, zo omschrijft Van den Beuken mensgerichte zorg. “Aandacht geven, dat is luisteren, proberen te begrijpen wat er leeft en je verantwoordelijkheid nemen.”

Kloof

Van den Beuken is blij dat er veel is verbeterd in Nederland, maar dat betekent volgens hem allerminst dat het doel is bereikt. “Mensgericht werken staat nu heel goed op de agenda. Daar ben ik blij om. Anderzijds, een aantrekkelijk perspectief ontwikkelen is één, maar hoe je het tot in de poriën van mens, proces en organisatie uitvoert, is nog wat anders. Ik zou heel graag zien dat de kloof tussen woorden en daden wordt verkleind. Goed bezig zijn geldt alleen als de cliënt dat ook als zodanig ervaart.

Consistent

Het is voor zorgorganisaties lastig om consistent hoge kwaliteit te bieden, zegt Van den Beuken. “Je wilt niet dat je in een en hetzelfde huis door de ene medewerker goed wordt behandeld terwijl een ander staat te prutsen of onverschillig lijkt. In het groot, bij zorgkoepels, zie je dat ook: de ene locatie is excellent, de andere loopt ver achter.”

Lees het hele interview met Jim van den Beuken in de decembereditie van Gastvrije Zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels