nieuws

Jongeren aangespoord om dementievrienden te worden

Mens & Gedrag

Staatssecretaris Van Rijn streeft naar een dementievriendelijke samenleving waarin bijvoorbeeld medewerkers in de supermarkt sneller herkennen wat er aan de hand is als iemand het in de winkel even niet meer weet. Ook jongeren kunnen daar een rol in hebben, denkt de bewindsman.

Jongeren aangespoord om dementievrienden te worden

Jongeren zouden meer moeten weten van dementie, zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Daarom geeft hij ze een grotere rol in de campagne Dementievrienden die in 2016 begint. “Wie op jonge leeftijd een realistisch beeld krijgt van dementie, neemt dat de rest van z’n leven mee”, aldus Van Rijn.

Beeldvorming

De staatssecretaris haakt hiermee in op het advies van de werkgroep ‘Vanuit dementie bekeken’. Volgens de werkgroep moet de maatschappelijke beeldvorming rond dementie veranderen. “Mensen zijn niet dement, mensen hebben dementie. En mensen met dementie hebben mogelijkheden, daar moet de omgeving zich van bewust worden”, aldus de organisatie.

Dementie

In Nederland hebben naar schatting 260 duizend mensen dementie. Omdat het aantal ouderen toeneemt, zal dat aantal in 2050 volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn opgelopen tot zeker 400 duizend. Het kabinet trok eerder al ruim 32 miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek naar deze dodelijke hersenaandoening.

Lees ook: Twee supermarkten bieden extra hulp aan ouderen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels