nieuws

‘Langer praten met patiënten leidt tot minder zorgkosten’

Mens & Gedrag

Niet langer de consulten zo kort mogelijk houden maar juist de tijd nemen voor gesprekken om de kosten te drukken? Volgens verzekeraar VGZ en het Radboudumc is het mogelijk.

‘Langer praten met patiënten leidt tot minder zorgkosten’

De twee hebben afspraken gemaakt om de kosten in de medische zorg te verlagen door juist meer tijd te steken in het praten met de patiënten. In ruil voor een meerjarencontract met VGZ krijgt het academische ziekenhuis de ruimte om meer tijd te steken in consulten, meldt de Volkskrant.

Duurder door besparen

Ab Klink, bestuurslid van verzekeraar VGZ en oud-minister van Volksgezondheid: “De zorg wordt juist duurder door te besparen op tijd. De gesprekken tussen arts en patiënt worden steeds korter. En als arts wil je in zo’n korte tijd toch iets doen, dus je besluit snel tot een behandeling.” Volgens Klink zijn langere gesprekken gunstig voor de patiënt, omdat dan vaak besloten wordt tot een lichtere of zelfs geen ingreep. Hierdoor levert de langere spreektijd ook financieel voordeel op, daar het juist de ingrepen zijn die kostbaar zijn.

Keuzemogelijkheden

Specialisten van het Radboudumc geven aan nu meer tijd te besteden aan praten met hun patiënten. “Tien jaar geleden stelden we een diagnose en daarna praatten we nog tien minuten met de patiënt waarin we hem vertelden wat we gingen doen”, aldus oncoloog Henri Marres. Hij neemt voortaan makkelijk een uur de tijd om alle keuzemogelijkheden te bespreken en merkt ook op dat veel patiënten lichtere ingrepen kiezen dan hij zelf vroeger deed.

Interessant experiment

Wat meer sceptische geluiden klinken echter ook. Volgens gezondheidseconoom Wim Groot van de Universiteit van Maastricht is er geen wetenschappelijk bewijs voor wat beweerd wordt. “Ab Klink vertelt dat verhaal wel vaker, van dat kijk- en luistergeld. Het zou een interessant experiment zijn om te zien of meer tijd voor consulten leidt tot andere uitkomsten voor de patiënt en voor de financiën.”

Lees ook: Mag de dokter huilen?

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels