nieuws

Mag de dokter huilen?

Mens & Gedrag

Een goede en open band met de arts, dat is voor veel patiënten belangrijk. Zowel patiënt als arts hebben het soms moeilijk. Maar is het oké als een arts huilt?

Mag de dokter huilen?

Daar heeft de Universiteit van Tilburg onderzoek naar gedaan.

Bijna de helft van de artsen in Nederland zegt weleens te huilen op de werkvloer. En een kwart heeft dat wel eens gedaan in het bijzijn van een patiënt. Dat blijkt uit een enquête onder 776 Nederlandse artsen, uitgevoerd door door de afdeling Medische en Klinische Psychologie van de Universiteit van Tilburg. Daarover schrijft vakblad Medisch Contact.

Ontroerend verhaal

De meeste artsen zeggen dat het niet erg is om te huilen als er een patiënt bij is, al vinden ze een andere empathische reactie beter. Redenen voor tranen zijn vooral het ontroerende verhaal en lijden van de patiënt, of dat de situatie van de patiënt aan een eigen ervaring doet denken.

Het komt ook weleens voor dat een arts moet huilen vanwege privéomstandigheden of door werkdruk. De artsen die meededen aan het onderzoek geven aan die laatste twee redenen minder gepast te vinden.

Ongepast

De vragen zijn ook voorgelegd aan patiënten. De helft van hen gaf aan het ongepast te vinden als een dokter huilt. 41 procent vindt het juist getuigen van empathie en medeleven.

Bij co-assistenten is huilen een groter taboe dan bij de artsen zelf. De helft van de 181 ondervraagden denkt dat een arts niet geschikt is voor zijn werk als hij huilt in het bijzijn van zijn patiënt. Van de artsen vindt 90 procent dat in de opleiding meer aandacht nodig is voor eigen emoties.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels