nieuws

Kankerpatiënt krijgt hulp van co-patiënt

Mens & Gedrag

Patiënten die van de arts slecht nieuws te horen krijgen, zijn vaak van slag en krijgen de helft van de boodschap niet binnen. Om kankerpatiënten hierbij te helpen, gaat het Rotterdamse Erasmus MC zogenaamde co-patiënten inzetten.

Kankerpatiënt krijgt hulp van co-patiënt

Daarover schrijft het Algemeen Dagblad. De co-patiënt luistert zonder overmand te raken door emotie mee in de spreekkamer en behartigt de belangen van de patiënt. Het Erasmus zet hiervoor vrijwilligers in.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

“Als je hoort dat je kanker hebt, ben je van slag. Of je nou jong bent of oud, glazenwasser of zelf arts: 80 procent van de inhoud van een slechtnieuwsgesprek gaat verloren, hoe goed de arts ook communiceert”, zegt Nico Mussert. Hij bedacht samen met Etienne Tiessen – beiden zijn partner van jonge kankerpatiënten – het co-patiëntschap en begon de stichting ZoBeter. “Co-patiënten reageren niet emotioneel. Zij zijn alert, kunnen goed luisteren en vragen verwoorden.”

Lees ook: ‘Kankerpatiënt te weinig naar inloophuis doorverwezen’

In 2011 liepen er bij wijze van proef co-patiënten rond in vijf Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC. Iedereen gaf aan tevreden te zijn over de resultaten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels