nieuws

‘Medewerkers moeten tussen de regels door kunnen fietsen’

Mens & Gedrag

Het is belangrijk voor patiënten en bewoners dat medewerkers weten wanneer ze de regels kunnen laten voor wat ze zijn. Dat zegt Joke Zwanikken in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg.

‘Medewerkers moeten tussen de regels door kunnen fietsen’

Joke Zwanikken vertelt in de eerste Gastvrije Zorg van 2015 wat zij zou doen als baas van een zorginstelling. De oprichtster en ambassadeur van Verwenzorg vindt het belangrijk dat er regels zijn in de zorg. “Maar als je personeel goed is opgeleid, heb je zelfsturende teams. Regels worden ook vaak gebruikt als excuus waarom iets niet mag. Maar je moet tussen de regels door kunnen fietsen en je aanpassen aan de patiënt, niet andersom.”

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Bed opmaken

Zwanikken geeft een voorbeeld: “Als iemand ‘s ochtend wil uitslapen, laat die persoon dan toch liggen. Nee, die moet het bed uit omdat de medewerkers het moeten opmaken. De patiënt moet zich dus aanpassen aan het schema van de instelling. Dan vraag ik aan het personeel: ‘Kruip jij ‘s avonds nooit een bed in dat niet is opgemaakt?’ Je kunt trouwens ook aan het eind van de middag een bed opmaken.”

Lees het hele interview met Joke Zwanikken binnenkort in Gastvrije Zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels