nieuws

Bijna de helft van thuiswonende ouderen wil nooit meer verhuizen

Mens & Gedrag

Veel verzorgingshuizen sluiten en een groot deel van de senioren blijft zelfstandig wonen. Veel ouderen zijn echter nog niet bekend met de nieuwe woonvormen die beschikbaar zijn en willen vaak niet verhuizen.

Bijna de helft van thuiswonende ouderen wil nooit meer verhuizen

Traditionele woonvormen zoals aanleunwoningen, seniorenwoningen, serviceflats en woonzorgcomplexen zijn het meest bekend, zo blijkt uit De Woonmonitor 2015. 70 tot 80 procent van de respondenten kent deze woonvormen. Ouderen zijn veel minder bekend met nieuwe woonvormen, zoals moderne hofjes (11 procent), mantelzorgwoningen (2 procent) en kangoeroewoningen (2 procent).

Tevreden

62 procent van de 2500 55-plussers die deelnamen aan het onderzoek voelt zich gezond en 90 procent procent is tevreden over zijn woonsituatie. Ruim 30 procent wil nooit meer verhuizen; van de 75-plussers is dat zelfs 44 procent. Ouderen die nog geen concrete plannen hebben, willen meestal alleen verhuizen als er zorg nodig is. Ouderen die wel nadenken over verhuizen, willen vaak kleiner gaan wonen.

Lees ook: Wie de woning aan wil passen, kan beter verhuizen

Thuiswonende ouderen betalen nu gemiddeld 500 tot 750 euro voor hun woning, inclusief gas, water en licht. Ze willen bij een verhuizing dezelfde woonlasten betalen. Voor diensten aan huis is men bereid zo’n 100 euro per maand neer te leggen. Daarbij zijn de klusjesman, huishoudelijke hulp en glazenwasser het meest populair.

Grotere groep

“De komende jaren verdubbelt het aantal ouderen in ons land”, weet ActiZ-directeur Aad Koster. “Nu al woont meer dan de helft van de 75-plussers alleen. Dat zal de komende tijd een nog grotere groep worden. Die mensen gaan op een gegeven moment op zoek naar een alternatieve woning. Een plek waar ze veilig kunnen wonen, anderen kunnen ontmoeten en iets voor anderen kunnen betekenen. Want dat is wat veel mensen willen. Daarom werken we niet alleen aan meer seniorenwoningen, maar vooral aan een divers woonaanbod.

Volgens Koster moet er meer bekendheid van nieuwe woonvormen gegenereerd worden. “Zodat iedereen daar kan wonen, waar hij zijn leven op een prettige manier kan vervolgen.”

De Woonmonitor 2015 is een landelijk onderzoek van Bureau Vijftig en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, in samenwerking met vier woningcorporaties (Sité Wonen, Allee Wonen, Wonen Breburg en Laurentius).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels