nieuws

En het beste idee voor apothekers is…

Mens & Gedrag

Welk initiatief maakt het leven van de patiënt makkelijker en draagt bij aan effectief en veilig medicijngebruik? De zoektocht kan worden gestaakt, want de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs is bekendgemaakt.

En het beste idee voor apothekers is…

Het bedrijf Umenz heeft de KNMP Zorginnovatieprijs voorjaar 2015 gewonnen. Het Umenz zorgplatform verbindt de patiënt continu met zijn eigen apotheker. Dit bevordert de therapietrouw en stimuleert een actievere regierol van de patiënt over zijn ziekte en gezondheid.

Initiatiefnemers van het zorgportaal, waaronder apothekers, artsen en ontwikkelaars, nemen de prijs vandaag in ontvangst tijdens het jaarlijkse voorjaarscongres van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers en apotheken.

Op maat

Het zorgplatform biedt apothekers de mogelijkheid schriftelijke en audiovisuele medische- en farmaceutische informatie op maat te leveren voor iedere patiënt, ongeacht opleidingsniveau en taalvaardigheid. Patiënten bepalen zelf wanneer, waar en samen met wie (bijvoorbeeld met een partner of een mantelzorger) ze de informatie tot zich willen nemen.

Ook kunnen patiënten gebruikmaken van speciaal voor hun ziektebeeld ontwikkelde zelfmanagement-begeleidingsprogramma’s. Die bestaan uit een app voor de patiënt en een begeleidingssysteem voor de apotheker.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Het crossmediale en meertalige zorgplatform ondersteunt de apotheker bij zijn taak als zorgverlener. Gebruikt de patiënt nieuwe medicatie, dan stuurt de apotheker een week na de eerste of tweede uitgifte een e-mail met daarin een vragenlijst. Aan de hand van de antwoorden weet de apotheker snel of het medicijngebruik goed gaat, of aanpassing behoeft.

Zorgbehoefte

Onderzoeken laten steeds weer zien dat patiënten hun geneesmiddelen en hulpmiddelen niet of niet goed gebruiken. Met de apps en andere communicatiemiddelen van het zorgplatform kan de apotheker het gebruik van de verstrekte informatie monitoren. Ook kan de apotheker beter en sneller inspelen op de zorgbehoefte van de individuele patiënt.

Lees ook: Apotheker knoeit met uitleg

KNMP voorzitter Gerben Klein Nulent: “Het bevorderen van therapietrouw is een speerpunt van apothekers. Ook willen we de patiënt meer online kunnen coachen bij zijn medicijngebruik. Die twee zaken pakt het zorgplatform in één keer aan. Een prima initiatief dat landelijke navolging verdient.”

De KNMP Zorginnovatieprijs ter waarde van 5000 euro is een initiatief van de KNMP. De prijs wordt twee keer per jaar uitgereikt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels