nieuws

Gaan de kinderen straks helpen?

Mens & Gedrag

De overheid wil dat senioren zo lang mogelijk thuis blijven wonen, met meer zorg van familie en bekenden. De vraag is of dat gaat lukken.

Gaan de kinderen straks helpen?

“Maar liefst tweederde van de senioren verwacht niet dat hun kinderen een handje zullen toesteken wanneer dat nodig is”, zegt Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO. “Een aanbod van de kinderen om bij hen te komen wonen, zou 91 procent van de senioren afwijzen, zo blijkt uit ons onderzoek over Langer thuis wonen.”

Boodschappen

De Nederlandse senioren willen wel graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar uit het onderzoek van de Unie KBO onder zeshonderd senioren blijkt dat slechts een derde denkt dat hun kinderen bij zullen springen wanneer dat nodig mocht zijn. Bijvoorbeeld bij boodschappen doen (20 procent), op afroep helpen (18 procent), met vervoer (17 procent), met financiële en administratieve zaken (17 procent) en onderhoud of klusjes (15 procent). “Als de zorg intensiever wordt, zal de hulpbereidheid wat minder zijn, zo denken de senioren”, zegt Manon Vanderkaa.

Bang

Verreweg de meeste senioren wonen zelfstandig. De meesten (59 procent) wonen samen, maar bij 18 procent kan één of beide partners niet meer alles zelfstandig doen. Zij helpen elkaar of krijgen hulp. Maar hoeveel zij hun partner ook helpen, er komt misschien ergens een moment dat dit niet meer lukt. Theo (74): “Dat is op dit moment al een probleem, omdat ik nu zelf ook hulp nodig heb. Vóór mijn gedeeltelijke invaliditeit kon ik haar voldoende helpen, ook na drie herseninfarcten, maar nu lukt dat niet meer.” Drie van de vier samenwonende senioren denken er weleens aan dat ze gescheiden van hun partner moeten gaan wonen als hun partner iets mankeert: ruim de helft is daar bang voor.

Lees ook: Ouderen vinden hulp vragen nog altijd moeilijk

Senioren bereiden zich wel op tijd voor op langer thuis wonen. Zo heeft 38 procent al aanpassingen aan hun huis laten verrichten, zoals een inloopdouche, verhoogd toilet, het verwijderen van drempels, bredere deurposten, trapleuningen, beugels en handgrepen of slipvaste tuintegels. Toch geeft 15 procent aan te willen verhuizen naar een woning waarin ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Hun huis krijgt van hen een onvoldoende voor toekomstige bewoning.

57 procent vindt dat de overheid veel te weinig financiële steun geeft om de woning aan te passen voor langere bewoning. 72 procent is van mening dat er veel te weinig geschikte seniorenwoningen in Nederland zijn. Een grote meerderheid (68 procent) denkt overigens dat de overheid het langer thuis wonen bij senioren alleen maar stimuleert omdat dat goedkoper is.

Aanleunwoning

Als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, gaan bijna zes van de tien senioren het liefst naar een aanleunwoning, gevolgd door een verzorgingshuis (15 procent) of een tussenvoorziening (14 procent). Slechts 2 procent zou graag intrekken bij familie. 77 procent verwacht dat ze tot aan hun overlijden zelfstandig kunnen blijven.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels