nieuws

Ouderen angstig na diefstal door familie

Mens & Gedrag

Veel senioren in Nederland zijn het slachtoffer van diefstal. De dader is vaak een bekende, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Ouderen angstig na diefstal door familie

Honderdduizenden ouderen worden bestolen door de eigen familie. Tanken of boodschappen doen met bankpasjes van ouderen komt vaak voor. Ouderen zwijgen uit angst hun hulp kwijt te raken.

Dit alles blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 1200 mensen van 50 jaar en ouder.

Familie

Van de ondervraagden gaf 7 procent aan weleens te zijn bestolen door familie, ex-schoonfamilie, gezinsleden of nieuwe ‘vrienden’. Zowel mannen als vrouwen zijn slachtoffer. Met het stijgen der jaren krijgen steeds meer ouderen ermee te maken. Vooral 75-plussers zijn kwetsbaar.

Boodschappen

“De uitbuiting kan vele vormen hebben”, zegt woordvoerder Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie tegenover Plus Magazine. “Even boodschappen voor iemand doen en dan ook voor jezelf. Of tante naar het ziekenhuis brengen en dan tanken met haar bankpasje. Als dat wekelijks gebeurt, kan het om grote bedragen gaan. Soms zijn ouderen bang om er iets van te zeggen.”

Het blad voor 50-plussers schrok zo van de uitkomst, dat er aanvullend onderzoek komt naar de schaal van de oplichting en de diefstal.

Lees ook: ‘Bestolen oma op sterfbed weer beroofd’

Bron: Plus Magazine / ANP

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels