nieuws

Ouderen vinden hulp vragen nog altijd moeilijk

Mens & Gedrag

Mantelzorg kan door een familielid worden verleend of door een professionele hulpverlener. Waar geven de meeste ouderen voorkeur aan?

Ouderen vinden hulp vragen nog altijd moeilijk

Niet alle ouderen vinden het erg om te betalen voor (vervangende) mantelzorg. Zo’n twee op de drie ouderen verkiezen betaalde mantelzorg boven onbetaalde zorg door naasten. Dat blijkt uit recent onderzoek van ANBO, de belangenorganisatie voor ouderen.

Moeilijk

Ouderen voel zich minder bezwaard als ze professionele hulp inkopen, zegt ANBO-woordvoerder Joeri Veen. “Ouderen vinden het moeilijk om hun omgeving om hulp te vragen”, verklaart Veen. “Dan hebben ze het gevoel dat ze hun omgeving tot last zijn. Als ze mensen inhuren en betalen, hebben ze daar geen last van.”

Lees ook: Grote onrust onder ouderen over zorg in de toekomst

Steun

Veen wijst erop dat familie, sinds de ingang van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op 1 januari, financiële steun kan krijgen van de gemeente voor het uitbesteden van mantelzorg. Veen: “Dat kan prettig zijn als je het hele jaar bijvoorbeeld een paar keer per week boodschappen doet voor je ouders, maar graag met Kerst een keertje niet.”

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels