nieuws

Sociaal netwerk wil demente ouderen helpen

Mens & Gedrag

Wanneer ouderen vergeten welke medicijnen ze moeten nemen of wat de huisarts ook al weer zei, kan dat voor problemen zorgen. Dit soort informatie moet in één online omgeving beschikbaar zijn, zeggen de initiatiefnemers van een nieuw sociaal netwerk.

Sociaal netwerk wil demente ouderen helpen

Zorgom uit Leiden heeft een nieuw online platform gelanceerd, genaamd zorgom.nl. Het doel is de communicatie en regie rondom mensen met een zorgvraag, bijvoorbeeld met dementie, beter te organiseren om misverstanden te voorkomen.

Mantelzorger

Dit beantwoordt volgens de makers aan de maatschappelijke behoefte om meer op de hoogte te zijn van ontwikkelingen in het ziektebeeld van een naaste. Bovendien bespaart de mantelzorger hiermee tijd, doordat hij of zij betrokkenen in één keer kan informeren.

Zorgbehoeften

Hoe werkt het? Op het platform delen mantelzorgers, familie, buren en zorgprofessionals informatie over de zorgbehoeften met elkaar. Ook foto’s, adressen of afspraken kunnen worden verzameld. De site heeft een prikbord voor eenvoudige mededelingen.
Op het praatplein kunnen gebruikers discussies voeren en er is een online agenda voor afspraken. Tenslotte helpt het adresboek om contactgegevens te vinden. Dankzij een permissiesysteem met drie toegangsniveau’s, genaamd zorgkringen, is de meest gevoelige informatie alleen toegankelijk voor directe familie.

Het platform biedt ook een voordeel voor de arts, zegt huisarts Gerard Smit: “Het scheelt veel kostbare tijd als de familie direct toegang heeft tot belangrijke gegevens. Door bijvoorbeeld een gesprek met een medisch specialist online te zetten, hoeft deze het verhaal tenslotte maar één keer te doen.”

Organiseren

Initiatiefnemer Jan Olav Smit (54 jaar) heeft zelf ervaren hoe relevant het is om de zorg goed te organiseren. “Mijn moeder had dementie en vergat afspraken na te komen, het nemen van medicijnen of een diagnose van de huisarts. Dit kan tot problemen leiden als ze met een vrijwilliger op pad gaat en haar medicijnen vergeet. Die vrijwilliger weet niet om welke medicijnen het gaat en mijn moeder ook niet meer. Het is daarom essentieel om dit soort informatie op één plek te verzamelen. Ook is het belangrijk om eenduidig inzicht te krijgen wie, wanneer, welke taken zou uitvoeren. Door haar agenda centraal te beheren, konden we als gezin bezoeken beter verdelen over de week. Dit helpt eenzaamheid voorkomen.”

Iedere gebruiker kan zorgom.nl dertig dagen gratis uitproberen.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels