nieuws

Geluk met een spelletje kaarten

Mens & Gedrag

Wat betekent mentaal welbevinden in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg? Speel een spelletje kaarten en je komt er wellicht achter.

Geluk met een spelletje kaarten

Kennisplein Zorg voor Beter heeft een set Inspiratiekaarten Welbevinden ontwikkeld waarmee zorgmedewerkers op een laagdrempelige en creatieve manier met cliënten en familie in gesprek kunnen gaan over levensthema’s.

Foto’s

Op de kaarten staan alledaagse en intrigerende foto’s, die ingezonden werden voor de fotowedstrijd Mentaal Welbevinden van Zorgvoorbeter.nl, kennisplein VVT en Vilans. Zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers stuurden meer dan vijfhonderd foto’s in. Daaruit koos de jury de meest aansprekende foto’s voor de thema’s Vreugde, Verdriet, Verhaal en Verbondenheid.

De set is aangevuld met foto’s van coach en fotograaf Ilse Vooren. Het resultaat zijn 48 full colour foto’s op A5-formaat in een luxe opbergdoosje. Elke kaart haalt weer andere verhalen naar boven.

Zorgmedewerkers en vrijwilligers kunnen de kaarten niet alleen gebruiken om in gesprek te komen met cliënten en hun naasten over hun mentaal welbevinden, maar ook om het onderwerp te behandelen tijdens teambesprekingen.

Lees ook: 3 spellen voor de zorg

Plezier maken

“Duidelijk is dat mentaal welbevinden voor veel mensen te maken heeft met samen zijn of samen doen, plezier maken, buiten zijn, samen met anderen maar ook alleen”, zegt Mariëlle Cuijpers, expert mentaal welbevinden van Vilans. “Daarnaast is een terugkomend thema: het belang van de stilte opzoeken, momenten van bezinning of reflectie, en inspiratie die de natuur biedt.”

Vilans ontwikkelde eerder de Landkaart Domein Mentaal Welbevinden. De plaats- en straatnamen op deze landkaart staan symbool voor gebeurtenissen, emoties en levensfases.

De Landkaart en andere materialen zijn hier te vinden

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels