nieuws

Mantelzorgers van het kastje naar de muur

Mens & Gedrag

Van de mantelzorgers wordt veel verwacht in het veranderde zorglandschap. Mezzo deed onderzoek naar de zorgen die er spelen onder mantelzorgers.

Mantelzorgers van het kastje naar de muur

Tachtig procent van de mantelzorgers maakt zich zorgen over de veranderingen in de zorg. Mensen lopen vast door slechte communicatie en informatievoorziening door de verantwoordelijke instanties, zo blijkt uit het Nationaal Mantelzorg Panel van Mezzo. Mezzo is een landelijke vereniging die opkomt voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers.

Ongeïnformeerd

Mantelzorgers geven vaak aan dat het hun onbekend is welke zorg hun naaste in de loop van 2015 gaat krijgen. Gemeenten geven hierover nog geen uitsluitsel, en dat geeft onrust zegt Mezzo.

Mantelzorgers zijn dagen aan het rondbellen naar de gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars, SVB of CAK voor de juiste informatie. Dat geeft irritatie. Instanties geven geen duidelijkheid, geen betrouwbaar antwoord en verwijzen onderling niet goed door.

“Ik wil weten wat er voor ons gaat veranderen”, aldus een van de respondenten. “In de folder van de gemeente las ik dat ik me daar kon melden. Maar de gemeente zei dat ik bij de zorgaanbieder moest zijn. Zij hadden het nog niet ‘ingeregeld’. Nu weet ik nog niet wat er straks gaat gebeuren met de dagbesteding van mijn zoon.”

Waardering

Gemeenten sturen mantelzorgers naar Mezzo met de vraag of zij in aanmerking komen voor mantelzorgwaardering. Dit betekent volgens Mezzo dat gemeenten onvoldoende weten dat zij de mantelzorgwaardering moeten regelen en daarvoor forse budgetten ter beschikking hebben. Deze regelzaken ervaren mantelzorgers als belastend.

Serieus nemen

Zestig procent van de respondenten meldt dat gegevens bekend zijn bij de gemeente, maar heeft het gevoel dat de gemeente onbekend is met zijn of haar achterliggende verhaal. Dit percentage is ongeveer even hoog als eind 2014.

Mantelzorgers geven aan dat zij het belangrijk vinden dat de gemeente hun inzet en unieke situatie serieus neemt. Ze hebben goede informatie nodig en willen dat er rekening gehouden wordt met hun situatie, aldus Mezzo

Lees ook: Hoe voorkom je dat thuiszorgmedewerkers afknappen?

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels