nieuws

Hulp van buren is niet onbeperkt

Mens & Gedrag

Wanneer de buurvrouw een keertje vraagt om te helpen bij het boodschappen doen of het uitlaten van de hond, zal dat voor weinig buren een probleem zijn. Maar wat als ze iedere week hulp nodig heeft met bijvoorbeeld het schoonhouden van het huis?

Hulp van buren is niet onbeperkt

Als het nodig is, staan buren voor elkaar klaar, zo blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 1300 lezers. Maar voor het bieden van structurele hulp deinst men terug. Tweederde van de ondervraagden is bang om met regelmatige burenhulp onbedoeld te veroorzaken dat de buur niet meer voor huishoudelijke hulp via de gemeente in aanmerking komt.

De gemeente beoordeelt een aanvraag voor huishoudelijke hulp aan de hand van een zogenaamd ‘keukentafelgesprek’. Als in dat gesprek aan de orde komt dat de buren bijspringen, zou dat een afwijzing van professionele zorg kunnen bewerkstelligen, zo vreest men. Een averechts effect, veroorzaakt door de beste bedoelingen.

Nood

49 procent van de ondervraagde vijftigplussers kan zich voorstellen dat hij of zij in geval van nood de buren zal helpen met zorgtaken, 13 procent was in de afgelopen twaalf maanden daadwerkelijk mantelzorger voor een buur. Ze kookten, reden naar de dokter of het ziekenhuis, deden de administratie of verleenden acute noodhulp.

De meeste buren helpen graag, al hechten bijna alle ondervraagden (97 procent) eraan dat burenhulp hun eigen vrije keuze is. Het mag geen verplichting worden. “Als iemand zorg nodig heeft, moet die niet afhankelijk zijn van een goedwillende buurvrouw die af en toe even komt binnenwippen”, verwoordt een lezers in het onderzoek.

Mantelzorg voor de buren mag geen dagtaak worden, en ook geen nachtwerk. Acht op de tien lezers vindt dat de eigen gezondheid er niet onder mag lijden en bijna evenveel ondervraagden zeggen dat de grens is bereikt als ze het gevoel krijgen dat er misbruik van hen wordt gemaakt.

Eigen netwerk

Een belangrijke voorwaarde voor 92 procent van de ondervraagden is, dat de buur zijn eigen netwerk óók inschakelt: familieleden en vrienden. Ze willen er niet alleen voor staan, er niet aan onderdoor gaan en ook tijd overhouden voor zichzelf. “Ik geef mijn buurman af en toe een hapje eten en mijn man doet zijn tuin, maar het moet geen verplichting worden. Ik wil helpen als ik daar tijd voor hem en als mijn eigen gezondheid het toelaat.”

Dat buren elkaars mantelzorger kunnen zijn, krijgt erkenning van de overheid. Vanaf 1 juli 2015 komen buren die voor elkaar zorgen in aanmerking voor zorgverlof bij hun werkgever.

Lees ook: Veel thuiswonende ouderen staan er alleen voor

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels