nieuws

‘Oudere voelt zich een buitenstaander in het ziekenhuis’

Mens & Gedrag

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de fysieke gevolgen van ziekenhuisopname onder ouderen. Maar hoe beleven ouderen een ziekenhuisbezoek eigenlijk? Hanneke van der Meide onderzocht het.

‘Oudere voelt zich een buitenstaander in het ziekenhuis’

Ouderen worden te veel aan hun lot overgelaten, terwijl zij juist extra begeleiding nodig hebben, stelt promovenda Hanneke van der Meide in het Nederlands Dagblad. Van der Meide volgde vijftien zeventigplussers in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg van opname tot ontslag.

Lees ook: Ziekenhuis wil betere nazorg voor kwetsbare oudere

Wat blijkt? Dertig tot zestig procent van de ouderen is er bij ontslag slechter aan toe dan bij opname. “Ouderen voelen zich een buitenstaander in het ziekenhuis”, aldus Van der Meide tegen de krant. “Ze worden alleen gelaten met hun onzekerheden. Ze zijn weg van alles wat hun vertrouwd is, komen terecht in een drukke omgeving, waarin voortdurend hectiek is. En het meeste ontgaat hen, omdat niemand goed uitlegt waarom wat gebeurt.”

Medicatie

Eén van de oorzaken waarom ouderen zich niet op hun gemak voelen in het ziekenhuis, heeft volgens Van der Meide te maken met medicatie die er anders uitzien dan dat ze gewend zijn. Hierdoor kunnen ouderen van streek raken. Van der Meide: “Als je dat even uitlegt, kun je veel onzekerheid wegnemen. Maar daarvoor wordt niet de tijd genomen.”

Bron: Nederlands Dagblad

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels