nieuws

‘Ouderen met doodswens zijn bang’

Mens & Gedrag

Sommige ouderen met een doodswens zeggen dat ze willen sterven omdat ze vinden dat hun leven voltooid is. Eigenlijk zijn deze mensen bang.

‘Ouderen met doodswens zijn bang’

Dat stelt promovenda Els van Wijngaarden in haar promotie-onderzoek waarover Trouw schrijft. Ouderen met een doodswens zijn volgens Van Wijngaarden bang afhankelijk te worden en voelen zich eenzaam, overbodig, niet in staat zichzelf te uiten en geestelijk en lichamelijk vermoeid.

Voltooid

Van Wijngaarden, docent ethiek aan de Hogeschool Windesheim, interviewde voor haar onderzoek 25 ouderen. Ze waarschuwt dat de term ‘voltooid leven’ te veel als een voldongen feit wordt gezien en dat de term een te rooskleurig beeld schetst. “Daarmee poetsen we belangrijke maatschappelijke problemen weg.”

Van de ouderen die Van Wijngaarden onderzocht, waren twee van de zeven die met behulp van medicijnen een einde aan hun leven maakten nog gezond.

Verlangen

“Bij terminale mensen die om euthanasie vragen, zie je meestal de dood in de ogen”, aldus Van Wijngaarden in Trouw. “Maar bij de mensen die ik interviewde, zag ik vaak nog het verlangen om gehoord te worden, om nuttig te zijn. In plaats van ons af te vragen of deze mensen dood mogen, moeten we kijken of we daar iets mee kunnen doen.”

Lees ook: Patiënt vaak niet gehoord tijdens overleg euthanasie

Bronnen: ANP en Trouw

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels