nieuws

‘We zien nu al minder heropnames’

Mens & Gedrag

Ouderen hebben meer kans dat een operatie hen fataal wordt. Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is daarom een programma gestart om senioren ‘zo goed mogelijk aan de start te laten verschijnen’.

‘We zien nu al minder heropnames’

75-plussers die bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft onder het mes gaan, volgen eerst een fittraining, zo meldt het AD. Dit is een zes weken durend trainingsprogramma om de conditie te verbeteren. De verwachting is dat ouderen sneller opknappen als zij fit de operatie ingaan.

In het programma worden de ouderen begeleid door een fysiotherapeut en een diëtist. Ouderen die al fit zijn, kunnen overigens gelijk onder het mes en hoeven het programma niet te volgen.

Minder heropnames

Sinds de start vorig jaar heeft een op de drie geopereerde 75-plussers het programma gevolgd. Het is nog niet vast te stellen of het aantal overlijdensgevallen een jaar na de operatie is gedaald, maar het ziekenhuis ziet al wel minder heropnames. “En heropnames zijn sterk geassocieerd met sterfte”, zegt chirurg Jan Willem Dekker tegen de krant.

Lees ook: Voetjes minder vaak van de vloer dan gedacht

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels