nieuws

Euthanasie: ‘U kunt het ook zelf doen’

Mens & Gedrag

Artsen staan vaak huiverig tegenover euthanasie bij ouderen die vinden dat ze ‘klaar zijn met leven’. Steeds meer patiënten besluiten daarop om het lot in eigen hand te nemen en bewust af te zien van eten en drinken.

Euthanasie: ‘U kunt het ook zelf doen’

Dat verwacht artsenorganisatie KNMG, schrijft de Volkskrant. De KNMG bracht voor artsen en verpleegkundigen recent een rapport uit met adviezen over ouderen die willen sterven en stoppen met eten en drinken. De artsenorganisatie verwacht dat deze methode van levensbeëindiging toe zal nemen vanwege de vergrijzing en de groeiende behoefte aan zelfbeschikking.

Zelf doen

“Wij merken steeds vaker dat artsen bij een euthanasieverzoek tegen een patiënt zeggen: u kunt het ook zelf doen hoor”, zegt Petra de Jong, de recent afgetreden directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) tegen de Volkskrant. “Maar je kunt mensen niet zo het bos in sturen. Wij vinden dat je dit alleen moet doen als mensen heel oud en heel erg verzwakt zijn.”

Lees ook: ‘Ouderen met doodswens zijn bang’

Goed te doen

Maar de KNMG is het daar niet mee eens. “Onze indruk is dat stoppen met eten en drinken over het algemeen goed te doen is”, zegt internist-oncoloog Alexander de Graeff, voorzitter van de commissie die het rapport opstelde. “Ik hoor niet vaak dat dit fout gaat. Als de arts dit goed begeleidt, kan dit zonder ondraaglijke pijn en dorst.”

Lees het hele bericht in de Volkskrant. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels