nieuws

Hartpatiënten laten weten wat ze het liefst willen

Mens & Gedrag

Wat is voor hartpatiënten het belangrijkst? De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft een enquête uitgevoerd om daarachter te komen.

Hartpatiënten laten weten wat ze het liefst willen

Als er één ding is dat hartpatiënten willen, dan is het inspraak. Ze willen samen met de cardioloog bepalen wat de beste zorg is. Dat is de belangrijkste uitkomst van de enquête van de NVVC, die is uitgevoerd in samenwerking met patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep.

Via het Hartenvaatpanel van De Hart&Vaatgroep reageerden 600 patiënten op de vraag waarmee cardiologen als eerste aan de slag moeten. De NVVC heeft voor de komende jaren een beleidsplan opgesteld.

Meerwaarde

De uitschieter is het thema Samen Beslissen. Bijna alle hartpatiënten vinden het zeer belangrijk om samen met hun cardioloog te kiezen wat de best passende zorg is. Het gaat erom dat een behandeling echt meerwaarde biedt voor de patiënt. De voordelen, nadelen en risico’s van de verschillende behandelingsmogelijkheden worden door de arts besproken en de patiënt praat daarover mee. In overleg met de arts komt de patiënt tot de best passende keuze.

Kwaliteit van leven

Als tweede speerpunt kwomt kwaliteit van leven naar voren. Niet alles wat kan, moet ook worden toegepast. “Dit is best lastig voor cardiologen die van oudsher meer getraind zijn om een medische behandeling te geven”, aldus Barbara Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. “Door deze feedback van patiënten weten we in ieder geval dat we ons inzetten voor ontwikkelingen die voor de patiënt ook echt belangrijk zijn. Er is genoeg werk aan de winkel”.

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en De Hart&Vaatgroep geven meer informatie op hun websites en zullen patiënten actief betrekken bij de uitwerking van de beleidsvoornemens van de NVVC.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels