nieuws

Meer kennis nodig over ouderenmishandeling

Mens & Gedrag

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling neemt jaarlijks toe, maar hoeveel mensen daadwerkelijk slachtoffer zijn is nog onbekend. Om dit in kaart te brengen is een ‘complex en grootschalig’ vervolgonderzoek nodig. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Meer kennis nodig over ouderenmishandeling

Het SCP analyseerde de uitkomsten van verschillende recente onderzoeken over ouderenmishandeling, waaronder die van Steunpunten Huiselijk Geweld en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij de meldpunten kwamen vorig jaar 2400 meldingen van ouderenmishandeling binnen. IGZ ontving tientallen meldingen van fysiek geweld. Volgens eerder onderzoek krijgt minstens een op de twintig ouderen te maken met een vorm van mishandeling.

Klik hier voor vragen en antwoorden over ouderenmishandeling

Angst

Maar dat is vermoedelijk het topje van de ijsberg. “Mogelijk onthullen ouderen niet wat hun overkomt uit angst, schaamte of schuldgevoelens, of omdat ze niet weten bij wie ze moeten zijn, of omdat ze te veel afhankelijk zijn van de pleger”, aldus het planbureau. Daarnaast zijn er veel hoogbejaarden die zelf niet in staat zijn om aan een enquête mee te doen.

Zonder opzet

Slachtoffers krijgen het vaakst te maken met verbale agressie. Maar ook verwaarlozing en financiële uitbuiting komen vaak voor. Seksueel misbruik komt volgens de onderzoekers veruit het minst voor. Ouderenmishandeling gebeurt soms ook zonder opzet. Dat kan bijvoorbeeld doordat een overspannen mantelzorger de zorg van een cliënt niet meer aankan en het slachtoffer onbewust mishandelt. Vaak zijn de plegers familieleden van het slachtoffer of professionele hulpverleners.

Lees ook: Extra geld tegen agressie in de zorg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels