nieuws

Mezzo: ‘Frustraties onder mantelzorgers over respijtzorg’

Mens & Gedrag

De zorg even kunnen overdragen is essentieel voor veel mantelzorgers: vanwege werk, een ziekenhuisbezoek en om even op adem te komen. Toch is er op dit moment niet voldoende geschikte respijtzorg voor mantelzorgers die dat nodig hebben.

Mezzo: ‘Frustraties onder mantelzorgers over respijtzorg’

Dit blijkt uit de tweede trendrapportage van Mezzo over de gevolgen van de transitie voor mantelzorgers. De afgelopen maanden sprak Mezzo aan de Nationale Mantelzorglijn mantelzorgers bij wie de frustraties hoog opliepen bij het regelen van een welverdiende vakantie. De telefonische hulplijn constateert een verdubbeling van het aantal vragen en signalen over respijtzorg die binnenkomen, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Een mantelzorger: “Onze verzekeraar blijkt alleen respijtzorg te vergoeden, op voorwaarde dat de vervangende zorg verleend wordt door een bepaalde organisatie. Deze regeling vinden wij echt haaks staan op het hebben van eigen regie en in onze situatie kunnen wij daar niets mee.”

Drempel

De voorwaarden van gemeenten en zorgverzekeraars voor de toegang tot respijtzorg werpen een drempel op voor mantelzorgers. Daarnaast bieden verpleeghuizen minder logeerplekken aan, vanwege de kosten en het feit dat locaties moeten sluiten of samengaan. En het is moeilijker om de vervangende zorg die wel beschikbaar is, geregeld te krijgen.

Betrouwbare respijtzorg

Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: “Om op vakantie te gaan moeten mantelzorgers de zorg voor hun naaste kunnen waarborgen. Als het niet te regelen valt met familie of vrienden, moeten zij kunnen rekenen op de beschikbaarheid en flexibele inzet van betrouwbare respijtzorg.”
Mezzo vindt dat gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars hun afspraken over voldoende, op afroep beschikbare respijtzorg en de informatievoorziening hierover onder de loep moeten nemen. In het bijzonder moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen voor kortdurende, volledige overname van de zorg voor vakantie. Daarmee zijn immers nog hogere kosten te voorkomen, namelijk die van de mantelzorgers die overbelast raken.

Lees ook: Participatiemaatschappij niet voor iedereen even zwaar

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels