nieuws

Wijkverpleegkundigen aan de slag als regisseur

Mens & Gedrag

Wijkverpleegkundigen kwamen vroeger op haar fiets aan huis en regelden zorg, nu zijn ze ook regisseur en coach. Vanwege die extra functies ontvangen de wijkverpleegkundigen van Vitalis Wijkzorg in Eindhoven een certificaat.

Wijkverpleegkundigen aan de slag als regisseur

Wij leren om niet de zorg te regelen maar de zorg te regisseren en te begeleiden”, zegt Linda Benders, wijkverpleegkundige bij Vitalis Wijkzorg in Eindhoven. Vitalis Wijkzorg in Eindhoven heeft vijftien wijkverpleegkundigen een aanvullende opleiding hiervoor laten volgen bij GrowWork.

Zelfsturing

Deze week ontvangen ze hiervoor een certificaat. Andre Brands, directeur Thuiszorg Zorgbalans spreekt op deze feestelijke middag in Vitalis Kortonjo over zijn ervaringen op het gebied van zelfsturing en de landelijke veranderingen. Directeur Nardi Kortstee van Vitalis Wijkzorg gaat in op hoe Vitalis Wijkzorg inspeelt op de ontwikkelingen in de langdurende zorg.

Ouderen

Vanaf 2015 valt de wijkverpleegkundige zorg in het basispakket van de zorgverzekering en daardoor kan iedereen rechtstreeks of via de huisarts voor medisch gerelateerde zorg een beroep doen op de wijkverpleegkundige. De inzet van de wijkverpleegkundige moet er toe bijdragen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Ondersteuning

De wijkverpleegkundige start samen met de cliënt een plan op om de ondersteuning zo goed mogelijk in te vullen. De rolverdeling is anders dan vroeger. Ze kijkt samen met de cliënt naar wat zij of hij zelf nog kan, wat er vervolgens in de directe omgeving kan worden geregeld met familie, vrienden of buren. Maar ook organisaties als Vrijwilligerspunt, Zonnebloem of Rode Kruis worden desnoods ingezet.

Lees ook: Buurtzorg Nederland vreest problemen wijkzorg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels