nieuws

Bewoners blij met de vrijheid van leefcirkels

Mens & Gedrag

Verpleeghuis Savelberg in Gouda heeft haar eerste afdeling uitgerust met zorgdomotica. De bewoners hebben dankzij de zogenaamde leefcirkels nu veel meer bewegingsvrijheid.

Bewoners blij met de vrijheid van leefcirkels

Er zijn drie leefcirkels binnen Savelberg ingesteld. De buitenste leefcirkel maakt het voor mensen met dementie mogelijk om door het hele huis te lopen en zelf de tuin in te gaan. Binnen de tweede leefcirkel kunnen bewoners zich vrij door het hele gebouw bewegen. Binnen de derde leefcirkel verblijven bewoners op de eigen etage.

Horloge

Samen met de bewoner, de familie en het zorgteam is bepaald welke leefcirkel het beste bij de bewoner past. Deze leefcirkel wordt voor iedere bewoner persoonlijk ingesteld op een klein apparaat, dat gedragen wordt als een horloge. Dit apparaat geeft bewoners gekoppeld aan de buitenste leefcirkel toegang tot liften en deuren, tot in de tuin. Bij bewoners die op de etage verblijven, zorgt het apparaat ervoor dat zij niet met de lift naar beneden kunnen.

Vrijheid

“Ons uitgangspunt is dat iedereen meer vrijheid heeft en ervaart”,  zegt directeur Irene Feenstra. “Is er een reden dat dit niet kan – raakt een bewoner bijvoorbeeld in de war in een andere ruimte of is hij valgevaarlijk – dan overleggen we met familie en kunnen we de leefcirkel aanpassen.”

Personeel opleiden

Voor het personeel van Savelberg is dit een nieuwe ontwikkeling. Feenstra: “We hebben het personeel hiervoor opgeleid. Het is echt anders, bewoners lopen veel meer rond en dat betekent dat je je organisatie hierop aan moet passen. Bijvoorbeeld als een bewoner zijn medicatie op een bepaald tijdstip nodig heeft. In het systeem zit locatiebepaling. Op de smartphone kunnen medewerkers zien waar de bewoner zich ongeveer bevindt.”

Sigaretje roken

De eerste ervaringen zijn positief. Bewoners in de binnenste leefcirkel ervaren dat zij niet meer in een afgesloten ruimte zijn. Daardoor voelen zij zich vrij om te bewegen over de etage. De groep met de buitenste leefcirkel maakt zeker met het mooie weer dankbaar gebruik van de ‘extra’ vrijheid door naar het terras beneden aan de voorkant te gaan, of naar de tuin. Zo is het voor één bewoonster, die voorheen op een gesloten afdeling woonde, nu mogelijk om dagelijks een sigaretje te roken op het terras.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels