nieuws

‘Bewoners verpleeghuis bewegen nauwelijks’

Mens & Gedrag

Bewoners van verpleeghuizen bewegen nauwelijks. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de universiteit Maastricht, zo schrijft Trouw. Uit onderzoek onder 723 ouderen in zeven verpleeghuizen blijkt dat ze overdag met name slapen, in hun stoel zitten of televisie kijken.

‘Bewoners verpleeghuis bewegen nauwelijks’

Het onderzoek werd vorig jaar zomer in Zuid-Limburgse verpleeghuizen verricht en is nu gepubliceerd in JAMDA, een internationaal tijdschrift over ouderenzorg. Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten representatief voor alle Nederlandse verpleeghuizen en hun 160.000 bewoners.

Tafel dekken

De bewoners van gemiddeld 83 jaar oud liggen of zitten bijna 90 procent van de tijd. Lopend werden ze nauwelijks aangetroffen. Handelingen als het dekken van de tafel, of het meehelpen bij het bereiden van de maaltijd, blijken hooguit goed voor 1 of 2 procent van hun daginvulling.

Inactiviteit bewoners

Michel Bleijlevens, onderzoeker en tot voor kort fysiotherapeut in Limburgse verpleeghuizen, waarschuwt in de krant voor een snelle achteruitgang van de gezondheid wanneer verpleeghuisbewoners zo inactief zijn. “We zien mensen erg snel hospitaliseren. Ze worden opgenomen, en dan hoeft ineens niets meer. Personeel wil graag voor hen zorgen, en neemt bijna alles uit handen, nog vanuit het idee dat het verpleeghuis een soort ziekenhuis is. Maar men is zich niet bewust van het effect. Als je iemand overal naartoe rijdt, kan zo’n bewoner na drie maanden niet eens meer staan.”

Bron: Trouw

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels